Črna gradnja za Guinnessovo knjigo

V Eko resortu so postavili najvišjo opazovalnico na najboljšem kmetijskem zemljišču brez potrebnih dovoljenj.

Objavljeno
28. november 2017 19.25
V kraju Godič pri Kamniku v Eco resortu, so postavili največjo lovsko opazovalnico na svetu. Konstrukcija je visoka 18 metrov in težka skupno z pilotnimi sidri 150 ton. V Godiču 28.11.2017[lovska opazovalnica.Eco resort.največja preža]
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Kamnik, Godič – V nezakonito zgrajenem počitniškem naselju Eko resort v Godiču pod Veliko planino so danes postavili najvišjo lovsko opazovalnico na svetu, ki zdaj menda čaka na vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Visoka je 18 metrov in jo bodo uporabljali kot razgledni stolp, ploščad na vrhu bo lahko naenkrat sprejela 120 ljudi. Tudi ta objekt ima eno pomanjkljivost – postavljen je brez dovoljenja.

»Gre za unikaten tesarski izdelek, pri katerem niso bili na delu stroji, ampak so naši delavci vse izdelali ročno,« je za Delo ponosno povedal direktor družbe Palmieri in lastnik pastirskih bajt Matjaž Zorman. Po podatkih slovenske in svetovne lovske zveze, kmetijskega ministrstva in pristojnih organov Evropske unije, je pojasnil, je to najvišja lovska opazovalnica, postavljena doslej. Celotna konstrukcija s pilotnimi sidri tehta 150.000 kilogramov. Vrednost naložbe je pol evra na kilogram, je dejal Zorman, ki mu v naselju ob Kamniški Bistrici idej oziroma unikatnih projektov res ne primanjkuje. Delavci so najprej zabetonirali štiri točkaste temelje in s pomočjo dvigala postavili spodnjo konstrukcijo iz smrekovega lesa, nato so nanjo namestili še leseno hišico. S ploščadi na vrhu bo mogoče opazovati bližnje gore v Kamniško-Savinjskih Alpah, ptice v letu in ob jasnem nebu tudi zvezde, komete in asteroide. Zorman je prepričan, da bo naložba še popestrila dogajanje v tem naselju, ki ni znano samo v bližnji okolici, temveč tudi v Evropi, saj na spletu, v posmeh vsem inšpekcijskim službam, aktivno oglašujejo svojo turistično ponudbo.

Zorman: Dovoljenja občine ne potrebujemo

Postavitev megaopazovalnice po navedbah občinskih služb ni potekala skladno s predpisi, saj je območje, ki je v lasti družbe Palmieri, v občinskem prostorskem načrtu opredeljeno kot gozd in najboljše kmetijsko zemljišče, zato takšnih objektov tam ni dovoljeno postavljati. Kamniška občina za postavitev tudi ni izdala nobenega dovoljenja. Župan Marjan Šarec je za Delo povedal: »Podpiram vse naložbe, za katere imajo investitorji pridobljena vsa dovoljenja, ki jih predvideva zakonodaja.« Investitor Zorman pojasnjuje: »Stolp smo postavili na svojem zemljišču, ne na občinskem, zato od njih ne potrebujemo nobenega dovoljenja. Imamo pa dovoljenje zavoda za gozdove«. Načelnik kamniške upravne enote Mihael Novak je dejal, da družba ni zaprosila za izdajo gradbenega dovoljenja, in »ker zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja ni bil vložen, niso znani niti mikrolokacija predvidene gradnje, namembnost objekta, njegova oznaka po klasifikaciji objektov CC-SI, prav tako ne velikost«.

Odločba o rušenju, pritožba, odločba o rušenju ...

Brez gradbenega dovoljenja vse od leta 2015 ob Kamniški Bistrici rastejo lično zgrajene hišice, podobne pastirskim bajtam na Veliki planini. Inšpekcijske službe so investitorju izdale že več odločb o rušenju, a doslej še nobene niso uresničili. Gradbena inšpekcija zdaj vodi tri postopke, za leseni kozolec, sedemnajst tipskih lesenih hišic in nekaj manjših nastanitvenih hišic. Na inšpektoratu za okolje in prostor so povedali, da je gradbena inšpekcija v dveh postopkih izdala odločbi, na obe se je zavezanec pritožil. Ministrstvo za okolje in prostor kot drugostopenjski organ je odločbi odpravilo ter vrnilo v ponovni postopek. V tem sta bili izdani novi odločbi, investitor se je znova na obe pritožil, zato je inšpektorat zadevi odstopil ministrstvu. To je odločbo, ki se nanaša na kozolec topler, ponovno odpravilo ter vrnilo v vnovičen postopek. Izdana je bila nova odločba, po vnovični pritožbi je bila julija odstopljena ministrstvu. To je pritožbo investitorja zoper odločbo, s katero je bila odrejena odstranitev objekta do 20. oktobra, zavrnilo, tako da je odločba postala pravnomočna. Sklepa o dovolitvi izvršbe pa še niso izdali.

Hiške v vodnem pasu je treba odstraniti

Za 17 tipskih hišic je v ponovljenem postopku izdano odločbo o rušenju ministrstvo odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek, ki še poteka, prav tako kot ugotovitveni postopek glede postavitve novih manjših lesenih nastanitvenih hišic na kmetijskem zemljišču. Na inšpekciji za okolje in naravo so pojasnili, da so štiri tipske lesene hiške v Eko resortu postavljene na priobalnem zemljišču Kamniške Bistrice brez vodnega soglasja, zato so prejšnji mesec z odločbo odredili odstranitev vseh štirih objektov do konca januarja. »V inšpekcijskem postopku je bilo tudi ugotovljeno, da družba Palmieri nima vodnega dovoljenja za namakanje zemljišč, zato je z odločbo prepovedana raba vode za namakanje in polnjenje ribnika iz vodotoka,« so za Delo še pojasnili na inšpektoratu.