Gradbene jame v Ljubljani

V prestolnici kar nekaj gradbenih projektov že dlje časa sameva.

Objavljeno
13. februar 2017 15.25
Gradbena jama Šiška
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Namesto stanovanj na Viču le »jezero«

Stanovanjski projekt Tobačna mesto, ki ga je Imos začel že konec leta 2009 po potrditvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, je predvideval, da bodo v petih letih na skoraj 10 hektarih nekdanje tovarne cigaret zgradili 11 stolpnic s 565 stanovanji. Njegova vrednost je bila ocenjena na 300 milijonov evrov, a se je ustavil že v prvi fazi, vredni 80 milijonov evrov. Veliko stroškov je bilo že z zaščito gradbene jame ob železniški progi, z rušenjem starih tovarniških objektov in zaščito spomeniško zaščitenih, zatem pa je zaradi krize zmanjkalo še denarja za gradnjo javne in zasebne garažne hiše ter dveh stolpnic ob Tivolski cesti. Banke niso hotele dati novih posojil, Graditelj je kot izvajalec zaradi neplačanih del zapustil gradbišče, tujih investitorjev (govorili so o Azerbajdžancih), ki bi zagotovili vsaj 30 milijonov evrov za nadaljevanje del, pa ni bilo. In projekt je novembra 2014 s stečajem Imosa dokončno zamrl. Kupcev zanj pa še vedno ni.


Foto: Mavric Pivk/Delo


Gradbena luknja v Spodnji Šiški

Projekt Belle vie Tivoli v Šiški, ki je predvideval gradnjo 195 stanovanj, šestih lokalov in 510 parkirnih prostorov v kleti, njegova vrednost pa je bila ocenjena na 55 milijonov evrov, je zastal kmalu po odstranitvi starih tovarniških objektov Slovenijavina ob Frankopanski ulici in izkopu gradbene jame. Zidava, ki se je začela že leta 2008, je obstala leta 2011 zaradi finančnih težav njegovega investitorja in izvajalca Energoplana (ta je zatem končal v stečaju). Projekt tako na DUTB že dobra štiri leta čaka na bogatega investitorja, ki bi ga odkupil in nadaljeval. V tretjini gradbene jame je zgrajena le najnižja garažna klet, ki pa jo prekriva jezero padavinske vode. Dovoz na gradbišče in zemeljske izkope, začasno odložene v druge dele jame, pa že prekriva plevel.


Foto: Mavric Pivk/Delo


Prazna parcela za Novi Kolizej

Čeprav je zasebni podjetnik Jože Anderlič že leta 2003 kupil zemljišče s spomeniško zaščitenim objektom Kolizej in je naslednje leto na arhitekturnem natečaju še istega leta izbral projekt Michiela Riedijka in Jana Neutelingsa za Novi Kolizej, tam ne stoji še niti eno stanovanje. Stari Kolizej so namreč podrli šele leta 2011, potem pa se prerekali, kako umestiti zmagoviti projekt z veliko koncertno dvorano, razkošnim hotelom in skoraj 13.000 kvadratnimi metri stanovanjskih in poslovnih površin. Zaradi »previsoke« stolpnice so se lotili manjšega projekta Musica Tivoli, a je propadel tudi ta, saj varuhi kulturne dediščine niso dovolili 38 metrov visoke koncertne dvorane in z 98 na 70 metrov znižane stolpnice - dovolil bi le objekte, nižje od 30 metrov. Zdaj je v igri nov, 71-milijonski projekt - Palača in vila Schellenburg. V dveh objektih, ki naj bi ju začeli graditi maja, bi bilo poleg pisarn in trgovin tudi 127 stanovanj »premium«. Vilo naj bi končali oktobra 2017, palačo pa leto kasneje.


Foto: Blaž Samec/Delo


Načrt zazidave za Kolinsko

Na približno sedem hektarih površine med tovarno Kolinska in tovarno Velana ob Šmartinski cesti je po občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN Kolinska) predvidena gradnja kar 554 stanovanj v 26 visokih blokih in petih stolpnicah. Po projektu Tobačna mesto je to po številu stanovanj drugi največji projekt v Ljubljani. Z njim naj bi dobili tudi najvišji objekt v mestu, to je 110-metrsko stolpnico. Ali je to le še en načrt v oblakih oziroma na zalogo, bomo videli v prihodnjih nekaj letih, je pa spodbudno vsaj to, da za njima stojita velika igralca, to sta podjetje Droga Kolinska in MNP - nepremičninski projekti Igorja Laha, ki sta vsaj formalno lastnika večine potrebnih zemljišč.