Kruha in cukrnij

Živilska šola ob Ižanski cesti odprla prenovljen paviljon za prodajo dijaških pekovskih izdelkov in slaščic.

Objavljeno
01. februar 2017 20.25
Šolska trgovina BIC
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V paviljonu pred Biotehniškim izobraževalnim centrom na Ižanski cesti 10 so včeraj uradno odprli prenovljeno šolsko trgovino, imenovano KRUHarije in CUKRnije. V njej med tednom prodajajo pekovske izdelke in slaščice, ki jih v okviru pouka izdelujejo v svoji pekarni in slaščičarni.

V trgovini, ki je od ponedeljka do petka odprta med 6.30 in 17. uro, za prodajo skrbita dva nekdanja dijaka BIC, ki se jima občasno pridružijo tudi šolarji, saj je bistvo vsega, da dijaki, študentje in udeleženci drugih izobraževanj dobijo možnost stika z realnimi razmerami. Torej da izdelek, ki se ga naučijo narediti, znajo tudi predstaviti in prodati.

V ponudbi prenovljenega paviljona, ki so ga sicer prvič odprli že leta 2005, so širši javnosti poleg že znanih pekovskih in slaščičarskih izdelkov na voljo še posebni šolski izdelki, ki so jih skupaj z mentorji razvijali dijaki in študenti BIC Ljubljana. Ob obletnici Emone so tako pripravili krušno pogačo in kocko Emona. Na policah pa so še priljubljene male slane preste, soržični kruh, ovseni piškoti, kremne rezine, skutine pite s sadjem, francoske štruce BIC, ajdov kruh z orehi, mešani kruh z bučnimi semeni, kmečki kruh, kruh iz bele koruzne moke, čokoladne in sadne torte, testenine ...

Gre za domače izdelke, izdelane ročno po tradicionalnih receptih s pridihom sodobnosti. Edinstvenost jim prinaša tudi znanje iz tujine, saj se dijaki in njihovi mentorji v okviru mobilnosti in prakse izobražujejo tudi zunaj državnih meja. Kot je dejala direktorica BIC Ljubljana Jasna Kržin Stepišnik, je njihov namen, da dijaki znanja ne pridobivajo zgolj v šolskih klopeh, temveč tudi v delavnicah (v šoli imajo svojo kuhinjo odprtega tipa in celo krušno peč, kot prvi in edini v Sloveniji izobražujejo tudi za pridobitev certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije po programu picopek). Že omenjena trgovina pa pomeni tudi povezovanje šole z lokalnim okoljem, saj je prav okoliško prebivalstvo med njihovimi največjimi kupci. Zelo dobro je obiskana ne le zaradi svežih dobrot, temveč tudi zaradi nizkih cen – z njimi pokrivajo le stroške nabave surovin in njihove prodaje, dobiček pa ni njihova prednostna naloga.

Dan odprtih vrat

V okviru Biotehniškega izobraževalnega centra so včeraj na vseh njegovih lokacijah (tudi v Šentvidu in Mestnem logu, ne le ob Ižanski cesti) organizirali dan odprtih vrat.

V živilski šoli na Ižanski 10, kjer za več različnih poklicnih profilov trenutno izobražujejo 577 dijakov (od tega je le 191 moških), so tako predstavili svoj učni program »v živo«. Posamezni dijaki so v preddverju prodajali svoje izdelke (pijače, slaščice ...) v okviru štirih dijaških podjetij, ustanovljenih na tej šoli, v posameznih kabinetih in glavni jedilnici pa so razstavili svoje pekarske in slaščičarske izdelke, prikazali izdelavo okraskov za torte, peko pic z degustacijami, pripravo masla, mlečnih napitkov ...