Letališče v Mostah bo obnavljala družba  BTC

Javno-zasebno partnerstvo: na javni razpis za izbiro zasebnega partnerja je prispela samo ena prijava.

Objavljeno
01. julij 2016 16.12
Kontrolni stolp na letališki cesti
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Na drugi javni razpis za izbiro zasebnega partnerja za obnovo starega letališča v Mostah se je do roka, do 11. ure včeraj, po pričakovanjih prijavil do zdaj edini interesent – družba BTC.

Prvi poskus razpisa pred dvema letoma ni bil uspešen, zato je MOL pred slabim letom in pol z javnim pozivom promotorjem k oddaji vloge o zainteresiranosti za obnovo starega letališča hotela preveriti, zakaj se zasebni partnerji za ta projekt niso prijavili.

Edini interesent, družba BTC, je izrazila zanimanje za prenovo manjšega dela, to je stolpa in letališke stavbe z okolico, a brez sedemkrat večjega hangarja, v katerem bi lahko predstavljali prve makete slovenskih letal ter sodobno slovensko Pipistrelovo letalo. V projektu sta tako ostala le kontrolni stolp, v katerem je predviden muzej zgodovine letališča in letalstva, ter letališka stavba, v kateri nameravajo urediti gostinsko in trgovsko ponudbo. Predvideni so tudi ureditev okolice objektov in zelenih površin, ureditev otroškega igrišča ter postavitev javnih plastik in prezentacije letalstva na zunanjih površinah.
Ljubljanski mestni svet je že marca, pred objavo razpisa, sprejel spremembe akta o javno-zasebnem partnerstvu za Staro letališče Ljubljana, v katerem so med drugim tudi podaljšali koncesijsko obdobje s 15 na 25 let. Stroški investicije zasebnega partnerja so ocenjeni na 1,2 milijona evrov.

Kot je znano, je Staro letališče Ljubljana MOL z odlokom leta 2011 razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, z namenom zavarovanja zgodovinskih, tehniških, urbanističnih, arhitekturnih, likovnih in krajinskih vrednot. Zato bo obnova letališke stavbe in kontrolnega stolpa morala potekati v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji in soglasjem, vključno s pripravo projektne dokumentacije in pridobitvijo vseh potrebnih upravnih dovoljenj.

Glede 785 kvadratnih metrov velikega hangarja,ki ne bo del javno-zasebnega partnerstva in je najbolje ohranjen, ker je bil obnovljen leta 1990, pa ljubljanska občina pušča odprto možnost vsebine, piše v strategiji razvoja kulture MOL do leta 2019. Tam bi lahko bil mladinski center, center urbanih športov, začasno bi ga lahko uporabljali za umetniške predstavitve ipd.