Ljubljanski grad: Več obiska, a precej manj porok

Obisk Gradu sicer še vedno narašča, drastično upada le sklepanje zakonskih zvez v grajskih dvoranah.

Objavljeno
25. januar 2016 14.31
ace-Grad
Tina Lešničar
Tina Lešničar
Ljubljana – Prva graščina v prestolnici in najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji je v preteklem letu praznovala 110 let, odkar je prešla v mestne roke. Letos bo minilo pet let, odkar Ljubljanski grad posluje kot samostojni javni zavod pod okriljem ljubljanske občine. Ob tem se lahko pohvali, da se število obiskovalcev, ki se povzpnejo ali pustijo prepeljati na grajski hrib, počasi, a vztrajno viša.

Letni obračun na Ljubljanskem gradu kaže, da je bilo v preteklem letu med 1.190.441 obiskovalci skoraj trideset odstotkov takih, ki se jim ni ljubilo peš. Lani je imela vzpenjača največ dela, saj je prepeljala 348.253 potnikov, kar je 9,5 odstotka več kot leto prej. Večina med njimi je očitno uživala v razgledu ali pa se je odpravila na samostojno raziskovanje grajske ponudbe, saj se jih je le slab poldrugi odstotek udeležilo vodenih ogledov po grajskih razstavah. Grad vsako leto obišče približno enako število domačih in tujih gostov. Med tujimi jih največ pride iz Italije, Velike Britanije, Nemčije, ZDA, Francije, Japonske, Španije, Rusije in Hrvaške.

Lani je na Grad vabilo skupno 355 kulturno-umetniških dogodkov (177 so jih pripravili drugi prireditelji). Leto pred tem jih je bilo sicer organiziranih 19 več. Veliko pozornost, predvsem med mladimi obiskovalci, je nedvomno vzbudila tudi peta stalna postavitev – Lutkovni muzej – s celostnim prikazom stoletne dediščine in zgodovine slovenskega lutkarstva.

Manj mladoporočencev

Med pomembnejšimi projekti, ki so bili izvedeni v letu 2015, direktorica javnega zavoda Mateja Avbelj Valentan navaja odprtje grajske trgovine Doživetja za domov, nadaljevanje druge faze energetske sanacije, gradnjo vstopnega paviljona pred mostom, kjer bodo obiskovalci našli vse informacije o ponudbi Ljubljanskega gradu, dokončanje druge faze Hribarjeve dvorane, ureditev vetrolova v galeriji S, začetek obnovitvenih del v prostoru bodoče vinoteke ter pripravo projekta Grajski vinograd. Nekateri od naštetih projektov se bodo nadaljevali v letošnjem letu. Prav tako so sanirali brežino na Cesti slovenskih kmečkih uporov, na grajskem dvorišču pa so uredili zeliščni vrt in cvetoče površine, na katerih bo od letos rasla tudi vrtnica Ljubljana. Spomladi se bo mogoče sprehoditi po naravoslovni učni poti, ki bo vodila od botaničnega vrta do Gradu.

Po cvetočih grajskih vrtovih se je sicer v zadnjem letu sprehodilo precej manj mladoporočencev kot v preteklih letih. Število poročnih obredov se, odkar so Ljubljanski grad izločili s seznama rednih lokacij za sklepanje zakonskih zvez in je za najem dvorane od lanskega marca treba odšteti 475 evrov, namreč drastično znižuje. Leta 2012 se je tam poročilo 793 parov, leto kasneje 691, predlanskim 518, lani pa samo še 133. Na Gradu opozarjajo, da podatka ni mogoče primerjati s prejšnjimi leti, saj tega stroška prej za mladoporočence pač še ni bilo.

Vse po načrtih

Pri zavodu Ljubljanski grad menijo, da je poslovni rezultat leta 2015 skladen s finančnim načrtom. Za pokrivanje programskih stroškov je občina zagotovila 165 tisoč evrov, prispeva pa tudi delež za plače (za 20 od skupno 37 zaposlenih) in za del materialnih stroškov, razliko zavod pokriva iz lastnih sredstev. Po oceni zavoda so leto sklenili z minimalnim presežkom prihodkov nad odhodki.