Manj porok na Gradu, odkar ni več uradni prostor

Lani je bilo na Ljubljanskem gradu 133 poročnih obredov. Naraslo je število porok v uradnem prostoru na Linhartovi 13.

Objavljeno
15. junij 2016 17.51
mpi-porocna dvorana
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ljubljanski grad je bila kot uradna lokacija dolgo ena najbolj privlačnih točk za poroke v glavnem mestu, odkar pa ga je Upravna enota Ljubljana lani izločila iz uradnih prostorov in morajo mladoporočenci odšteti skupaj 475 evrov, se jih za to odloča vse manj.

Včasih so se ljubljanski, pa tudi pari od drugod, najraje poročali na Ljubljanskem gradu, z veličastnim pogledom na mesto, čeprav sta bili poročni dvorani zastareli. Takoj, ko je ljubljanska občina za prenovo Modre in Bele dvorane odštela poldrugi milijon evrov, pa se je začelo zapletati. Tako imajo pari, ki ob številnih drugih stroških za poroko ne želijo imeti še dodatnih za plačilo izredne lokacije, na voljo le malo izbire. Edini uradni prostor za poroko v Ljubljani brez stroškov je namreč soba 213 na Linhartovi 13.

Grad najprej delno, nato v celoti izločen

Oktobra 2013 je Upravna enota Ljubljana izločila Ljubljanski grad s seznama uradnih lokacij najprej delno, ob sredah in petkih, tako da so bile poroke od takrat na tej lokaciji brez stroškov za mladoporočence le še ob sobotah. Takrat pa se je začelo zmanjševati število porok na Gradu. Še leta 2011 je bilo na Gradu 733 poročnih obredov, naslednje leto 793, že leta 2013 samo 691, predlani pa 518. Lani, 19. marca, pred začetkom glavne sezone porok – največ mladoporočencev se namreč odloči za sklenitev zakonske zveze med majem in septembrom –, pa je začela veljati odpoved pogodbe, s katero je ljubljanska upravna enota grad v celoti izločila s seznama uradnih lokacij. Kot so takrat pojasnili na ljubljanski UE, so to storili zato, ker poročni dvorani ne izpolnjujeta več meril iz 7. člena Pravilnika o sklepanju zakonske zveze, po katerem seštevek stroškov najemnine, obratovanja, čiščenja in investicijskega vzdrževanja ne sme presegati 40 evrov na eno poroko, to pa je bilo na Ljubljanskem gradu bistveno preseženo.

Od takrat morajo mladoporočenci plačati 170 evrov upravni enoti za sklenitev zakonske zveze zunaj uradne lokacije, 250 evrov brez davka oziroma 305 evrov z davkom pa Ljubljanskemu gradu za najem poročne dvorane. To pa se pozna tudi na številkah. Lani bilo na Ljubljanskem gradu samo še 133 poročnih obredov, ob tem pa je zelo naraslo število porok v uradnem prostoru na Linhartovi 13 (na 406) in na drugih izrednih lokacijah (na 204). Nič bolje pa ne kaže za letos. Na Gradu je bilo letos izvedenih 26 poročnih obredov, napovedanih jih je še 38. Ker je rok za prijavo za sklenitev zakonske zveze na upravni enoti vsaj 30 dni pred načrtovanim datumom, pa do konca leta pričakujejo še nove.

Kot pravi vodja službe za odnose z javnostmi na Ljubljanskem gradu Janja Rozman, za zdaj ostaja ponudba pri izvajanju poročnih obredov na Gradu kot izredni lokaciji nespremenjena. Zakonsko zvezo je mogoče skleniti v Beli ali Modri dvorani ali kateri izmed drugih grajskih dvoran, kjer mladoporočencem ponujajo tudi možnost prirejanja poročnih slavij po obredu. Prav tako je mogoče skleniti cerkveni poročni obred v kapeli sv. Jurija. V ponudbi imamo tudi tematska poročna obreda – meščansko in srednjeveško.

Lani tri petine na Linhartovo

Na sedežu UE Ljubljana na Linhartovi 13 pa število sklenjenih zakonskih zvez narašča. Prvo leto, ko je soba 213 postala uradni prostor (2013), je bilo tam 28 porok, lani jih je bilo že 406; to pa za Linhartovo, glede na to, da je bilo v UE Ljubljana lani skupaj sklenjenih 673 zakonskih zvez, pomeni že tri petine. Od oktobra 2013 do vključno z lanskim letom pa se je tam poročilo 676 parov. Od junija do oktobra letos je na Linhartovi prijavljenih še 72 porok, je povedala mag. Irena Klembas, vodja oddelka za matične zadeve na UE Ljubljana.

Ne na vodi, v zraku, v jami in v prevoznih sredstvih

Mladoporočenci pa se lahko na območju Ljubljane poročijo še na nekaterih drugih izrednih lokacijah, za katere UE Ljubljani plačajo 170 evrov, poleg Ljubljanskega gradu še na Magistratu, v Fužinskem gradu, na Polhograjski graščini, v Gradu Turjaku. Klembasova dodaja še Orehov gaj, Cekinov grad, Mestni muzej Ljubljana itn. Kot pravi Klembasova, je sklenitev zakonske izveze izven uradnih prostorov mogoča predvsem v kulturno-zgodovinskih objektih, ne pa tudi na vodi, v zraku, v jami in v prevoznih sredstvih. Prostor za sklepanje zakonskih zvez mora biti po predpisih svetel in urejen, imeti mora najmanj 40 kvadratnih metrov, opremljen mora biti z mizo in primernim številom stolov za udeležence, s podstavkom za prstane in cvetličnim aranžmajem, v prostoru mora biti državni simbol, dostop do uradnih prostorov pa mora biti omogočen tudi invalidom.

Bodoča zakonca, ki želita skleniti zakonsko zvezo izven uradnih prostorov ali izven uradnega časa, vložita prijavo 30 dni pred tem, to pa se izvede glede na možnosti UE Ljubljana, razpoložljivost matičarjev in podobno. Poleg zahtevanih listin za sklenitev zakonske zveze morata predložiti tudi soglasje za uporabo lokacije za slovensko sklenitev zakonske zveze ter izpolnjeno prošnjo. Plačata tudi 170 evrov za sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov ali izven uradnega časa.

Pari cenijo šik ambient in lepo naravno okolje

Na izrednih lokacijah je bilo v Ljubljani od leta 2011 do vključno 2015 sklenjenih 636 porok, evidence po posameznih lokacijah pa ne vodijo. Samo letos se je tako že poročilo 68 parov, do konca leta pa je prijavljenih še 126 porok.Organizatorki porok Blažka Kopač in Nina Kogovšek iz agencije Hedonist, ki sta v štirih letih organizirali več kot 150 porok, pravita, da v Ljubljani in okolici pari največ povprašujejo po lokacijah, ki združujejo šik ambient in lepo naravno okolje. Želijo se poročiti v prelepi naravi, za poročno večerjo in zabavo pa si želijo prijeten in stilsko dovršen prostor. Najzahtevnejši pa želijo popolnost; dekoracija in program sta uskaljena do potankosti, najamejo stisko pohištvo, stole, kredence, mizice, starinske predmete, lestence itd. Uredijo, da jim kuhajo najboljše slovenski (ali tuji) chefi, igrajo jim glasbene zvezde, vozijo se v izbranih avtomobilih in prenočijo v butičnih hotelih. Izdelajo jim spletno stran, ki je kot nekakšen informacijski kompas za vse goste in celo personalizirano poročno aplikacijo za pametne telefone. Omejitev ni, če se ne zatakne pri denarju. Sicer pa pravita, da povprečna poroka v sloveniji stane 10.000 evrov. Lahko tudi precej več ali manj; organizirali so poroko s 50 svati, ki je stala 4500 evrov, kot tudi poroko s sto svati, ki je presegla 30.000 evrov.