Na treh točkah po Ljubljani od danes tudi superradarji

Nameščeni so na Roški, Dolenjski in na Celovški cesti. Superradar je v Sloveniji novost.

Objavljeno
18. september 2017 10.59
A. S., STA
A. S., STA
Ljubljana − Ljubljansko mestno redarstvo bo danes začelo nadzorovati hitrost vozil s samodejno merilno napravo, nameščeno v stacionarnih ohišjih. Ta so nameščena na Roški, Dolenjski in Celovški, so sporočili z ljubljanske občine. Ne gre za navaden merilnik hitrosti, pač pa za tako imenovani superradar, ki je v Sloveniji novost.

Dosedanji merilniki hitrosti, ki so pri nas najbolj razširjeni, merijo hitrosti le na enem voznem pasu hkrati, in sicer za eno vozilo. Najnovejša generacija, ki se je je prijelo ime superradar, pa lahko meri hitrost na obeh straneh prometnega toka hkrati, pri čemer lahko spremlja več vozil, tudi do osem naenkrat.

Kot dodajajo na ljubljanski občini, bodo lokacije merjenj označene z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti.

Samodejne merilne naprave bodo naključno premeščali med lokacijami. Sprva bodo prekoračitve hitrosti nadzorovali na Roški in Dolenjski cesti, na Celovški pa bodo nadzor uvedli naknadno.

Na občini dodajajo, da je nadzor hitrosti s samodejno merilno napravo eden od trajnih ukrepov letošnjega evropskega tedna mobilnosti. Tovrstni nadzor sicer predvideva nacionalni program varnosti cestnega prometa, pri izbiri lokacij pa so na mestnem redarstvu upoštevali priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti Agencije RS za varnost prometa, saj gre za prometno obremenjene lokacije z veliko frekvenco pešcev ter bližino vzgojno-izobraževalnih ustanov oziroma šolskih poti.