Nogometna reprezentanta edina kandidata za gradnjo dvorane v Štepanskem naselju

Kandidati za javno-zasebno partnerstvo z občino je podjetje Boštjana Cesarja, Bojana Jokića in Saše Abrića.

Objavljeno
12. oktober 2015 18.02
NOGOMET
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Na razpis, namenjen izbiri koncesionarja za projekt Nogometna dvorana v Štepanjskem naselju, je ponudbo oddalo le podjetje Trigemeni v lasti Boštjana Cesarja, Bojana Jokića in Saša Abrića. Občina bi v projekt vložila zemljišče, zasebniki pa bi za dober milijon evrov zgradili dvorano.

Javno-zasebno partnerstvo bo izvedeno v obliki koncesijskega razmerja, tako da bo zasebnik poskrbel za projektiranje, financiranje, gradnjo in upravljanje, po izteku koncesijske pogodbe (predvideno je 30-letno obdobje z možnostjo podaljšanja za pet let) pa se bo infrastruktura prenesla v last občine. Ta bo koncesionarju podelila stavbno pravico za zemljišče, veliko okoli 4000 kvadratnih metrov, ob Pesarski cesti, nasproti OŠ Božidarja Jakca, in poskrbela za prestavitev komunalnega voda, ki teče po parceli.

Novi športni objekt bo namenjen dvoranskemu nogometu, koncesionar pa bo moral urediti tudi okolico in pripadajočo infrastrukturo. Za gradnjo bo imel na voljo poldrugo leto od podpisa pogodbe. Finančni vložek zasebnega partnerja je občina ocenila na 1,05 milijona evrov. Med trajanjem koncesije bo zasebnik moral občini omogočiti brezplačno uporabo dvorane za potrebe izvajanja letnega programa športa, v obsegu in terminih, kot bodo dogovorjeni s koncesijsko pogodbo. Ker je ponudnik le eden, bo imela MOL tu slabše izhodišče za večji izplen v pogajanjih. Ta bodo sledila preverjanju, ali prijava Trigeminija izpolnjuje razpisne pogoje (med finančnimi sta jamstvo za resnost ponudbe v znesku 20.000 evrov in dokazilo, da ima kandidat dostop do virov financiranja v višini vsaj 500.000 evrov).

Športno-prijateljsko-poslovno sodelovanje

Da je na razpis prispela le vloga Trigeminija, ni presenečenje, saj je prav to podjetje občini poslalo promotorsko vlogo, na podlagi katere so nato v mestni upravi oblikovali akt o javno-zasebnem partnerstvu in razpis. Podjetje (Cesar ima v njem 51-, Jokić 25-, Abrić pa 24-odstotni delež) je bilo ustanovljeno pred dobrimi tremi leti, vlogo za gradnjo dvorane v Štepanjskem naselju so na MOL poslali že konec leta 2012. Kako hitro bo sklenjen dogovor, če bo vloga Trigeminija izpolnjevala vse pogoje, ni mogoče napovedati. Običajno so pogajanja o javno-zasebnih partnerstvih trajala precej dolgo, več mesecev, celo let. Skrajen je primer partnerstva za športni center v Savskem naselju, kjer se občina in edini kandidat na razpisu dogovarjata že skoraj štiri leta.

Direktor Trigeminija Saša Abrić o časovnih okvirih ni hotel špekulirati, pravi, da bo odvisno od tega, kako blizu si bodo z občino glede posameznih vprašanj. Tudi vrednost investicije bo, dodaja, odvisna od podrobnosti, o katerih se bodo dogovorili z občino. »Za oddajo promotorske vloge in prijavo na razpis smo se odločili, ker smo si želeli, da se na tem področju kaj premakne. Dvorana bo namenjena rekreaciji, pri nas je takih objektov premalo, mi vsi pa izhajamo iz športa,« je odgovoril na vprašanje, od kod zamisel za projekt. Kot pravi, je s solastnikoma podjetja, znanima nogometašema in članoma reprezentance, povezan poslovno in prijateljsko.