Ograjen drugi del severnih vrat

Priprava na začetek del: Lastnik Zlatarna Celje še ne razkriva, kaj bo v stolpnici. Gradbeno dovoljenje velja do decembra.

Objavljeno
14. junij 2017 17.42
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Medtem ko gradbinci izvajajo že zaključna gradbena dela na novem hotelu Intercontinental na Bavarskem dvoru, se na drugi strani Slovenske ceste začenjajo pripravljalna dela. Kakšna bo vsebina stolpnice, v Zlatarni Celje še ne razkrivajo.

Konec preteklega leta je Zlatarna Celje kupila zemljišče, kjer je družba Immorent vrsto let (neuspešno) načrtovala gradnjo stanovanjsko-poslovne stolpnice. Pol leta po sklenitvi posla je prvo spremembo zaznati tudi na terenu: po dolgem času so z makadamskega parkirišča v križišču Slovenske ceste in Trga OF izginili avtomobili, delavci pa so postavili gradbeno ograjo, na kateri so že oglasni panoji, in na območje pripeljali prvi bager.

Hitrega začetka del sicer še ni pričakovati, sklepamo iz odzivov novega investitorja. Po besedah Jureta Cekute iz Zlatarne Celje gre za začetek pripravljalnih del. Ker končnega načrta poteka investicije še nimajo, česa drugega o načrtih in vsebini projekta nismo izvedeli. Več naj bi bilo znano jeseni.

Hotela trenutno ni mogoče graditi

Zlatarna Celje je zemljišče kupila z veljavnim gradbenim dovoljenjem, ki pa je pred iztekom veljavnosti, zato začetek pripravljalnih del ni presenečenje.

Po besedah vodje izpostave Center ljubljanske upravne enote Tjane Matjašič Prijič je bilo gradbeno dovoljenje za objekt Severna vrata Ljubljana že podaljšano, in sicer do 14. decembra: »Kar pomeni, da dovoljenje neha veljati, če investitor do tega dne ne začne z gradnjo.«

Kot začetek gradnje se po pojasnilih ministrstva za okolje in prostor šteje ureditev gradbišča z gradbeno ograjo, vodenje gradbenega dnevnika in dejanski začetek gradnje (na primer gradnja temeljev ali izkop jame), ne pomeni pa začetka gradnje le sečnja dreves, nasipavanje zemljišča ali zakoličba.

Gradbeno dovoljenje ne omogoča gradnje hotela. Foto: Roman Šipić/Delo

Po nekaterih informacijah naj bi tudi Zlatarna Celje na Bavarskem dvoru načrtovala gradnjo hotela, a kot pojasnjuje Matjašič Prijičeva veljavno gradbeno dovoljenje tega ne omogoča. Prejšnji investitor je namreč nameraval zgraditi stolpnico s poslovnimi prostori.

Če bo Zlatarna Celje, ki je gradila tudi hotel Plaza v BTC, hotela postaviti hotel, bo morala zaprositi za spremembo gradbenega dovoljenja. Podobno je bilo pri sosednjem hotelu, ki ga gradi srbska Delta, saj je bila tudi tam najprej predvidena gradnja poslovnega objekta.