Prešernov trg poceni in v zadnjem hipu

Tik pred iztekom pogodbe s sedanjim najemnikom gostinskega vrta občina objavlja novi razpis za štiriletno uporabo javne površine.

Objavljeno
18. maj 2016 20.39
SLOVENIJA LJUBLJANA 10.05.2012 GOSTINSKI LOKAL PLOCNIK FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Nekoč elitna gostinska lokacija na Prešernovem trgu je po štirih letih spet na voljo gostincem, in to za precej nižjo ceno kot lani. Ti prav veliko časa za oddajo prijave na razpis nimajo – občina jih zbira le teden dni, do prihodnje srede. Pogodba s sedanjim najemnikom se izteče sredi junija.

Glede na to, da je imela občina pred leti že težave z oddajo gostinskega vrta na Prešernovem trgu (razpis so morali ponavljati), je razpis objavljen precej pozno. Da zapletov ne pričakujejo, so nam prejšnji teden odgovorili na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet na vprašanje, zakaj objava razpisa tik pred iztekom pogodbe.

Če je na preteklih dveh razpisih (leta 2007 in 2012) glavno vlogo pri izbiri najemnika igrala višina ponujene najemnine oziroma uporabnine za javno površino, saj je občina lokacijo dražila, bo tokrat drugače. Z lanskimi spremembami odloka o posebni rabi javnih površin MOL so namreč namesto izhodiščne uporabnine, ki je bila izklicna cena in so jo morebitni najemniki lahko višali, določili občinsko takso, ki je fiksna, in sicer 120 tisočakov na leto. To je precej manj, kot je na preteklih dveh razpisih ponudil dosedanji najemnik, podjetje Seam. Prvič je za petletno najemno obdobje ponudil 1,05 milijona evrov (210 tisočakov na leto), drugič pa letno uporabnino okoli 220 tisoč evrov. Zakaj so se odločili za opustitev dražbe in za razmeroma nizko takso, na občini niso pojasnili.

Občina je sicer zadnja leta z oddajo javne površine na Prešernovem trgu iztržila precej manj, saj je s Seamom sklenila poravnavo. Ta je namreč dobil tožbo proti MOL, ker na enajstih kvadratnih metrih ob ograji osrednjega dela Tromostovja med letoma 2009 in 2011 ni smel postaviti sladoledne vitrine. Sodišče je presodilo, da odločitev občine, da najemniku takšne postavitve ne dovoli, ni bila v skladu z razpisom iz leta 2007. Zaradi poravnave, sklenjene konec preteklega leta, je bila MOL tako ob 383 tisoč evrov. Novi razpis določa, da bo smel gostinec mize postaviti tudi ob Ljubljanici, in sicer na desetih kvadratnih metrih, a ne na zaščitenem območju Plečnikove balustrade (torej z nekajmetrskim odmikom od Tromostovja).

Do okolja prijazni program

Tudi tokrat občina išče najemnika za štiri leta. Če bo kandidatov več, bo strokovna komisija ponudbe točkovala. Največ bo štel čas opravljanja gostinske dejavnosti (100 točk bodo dobili tisti, ki jo opravljajo vsaj enajst let), polovico manj bo prineslo število zaposlenih (če ima podjetje vsaj 21 zaposlenih, bo ponudba dobila 50 točk), med 20 in 35 točk pa bo ponudnik lahko pridobil s kulturnim programom. Tu bodo odločali raznovrstnost in kakovost predlaganega programa, reference avtorjev in izvajalcev, ocenjevali bodo tudi, ali je kandidat program in ponudbo zasnoval tako, »da sta do okolja prijazna in prispevata k promociji Ljubljane«. Ob sto točk pa bodo ponudniki, ki jim je bil v zadnjih dveh letih izrečen pravnomočen inšpekcijski ukrep na podlagi občinskih predpisov.

V zvezi s programom, ki je v preteklih letih zaradi nizkih standardov večkrat razburjal Ljubljančane, razpis še določa, da bo moral ponudnik zagotovil »brezplačen in kakovosten kulturni program v obsegu najmanj 250 ur letno«, in sicer s področja glasbenih in uprizoritvenih dejavnosti, ob dopoldnevih in konec tedna pa tudi program za otroke.

Razpis pogodu Seamu

Ali se bo sedanji najemnik znova prijavil na razpis, nam v Seamu včeraj ni uspelo izvedeti. Podjetje bi sicer pri obeh glavnih merilih dobilo največ točk in ni znano, da bi imelo v zadnjih dveh letih težave z občinsko inšpekcijo. Če bo kandidatov več in se bo kateri pritožil na izbor, pa bo občina spet v časovni stiski, saj se bo pogodba s Seamom iztekla, novega najemnika pa še ne bo.