Prodali samo četrtino parkirnih prostorov v Kozolcu II

Kupca, ki bi dal 2,34 milijona evrov za hostel Celica, ni bilo – Desus odslej v lastnih in štirikrat večjih prostorih na Kersnikovi 6

Objavljeno
15. december 2017 07.00
Posodobljeno
15. december 2017 07.00
Podatki o prodaji premoženja

 

Z oktobrskim rebalansom mestnega proračuna za letos je MOL znižala predvidene prihodke od prodaje zgradb in prostorov s prvotnih 11,9 milijona evrov na nekaj več kot 6,9 milijona, prav tako prihodke od predvidene prodaje stavbnih zemljišč, in sicer s 26,8 milijona na nekaj manj kot 20,2 milijona evrov. Kolikšna bo realizacija obeh postavk, bo jasno šele spomladi oziroma po sprejetju zaključnega proračuna za letos, ko bo znano, koliko poslov, sklenjenih ob koncu leta, je bilo izvedenih šele na začetku leta 2018.

Ljubljana – MOL je tik pred iztekom leta pripravila več javnih dražb, s katerimi je hotela obogatiti mestni proračun. A kot že nekajkrat prej ji je tudi tokrat uspelo prodati le nekaj cenejših nepremičnin.

Za dve najdražji, hostel Celica na Metelkovi 8 in starejšo vilo na Roški 25, s katerima je občina nameravala zaslužiti vsaj 2,34 milijona evrov za prvo in 456 tisočakov za drugo, na včerajšnjih javnih dražbah ni bilo niti enega interesenta.

Desus ne bo več najemnik

Je pa zato stranka Desus na Kersnikovi ulici 6 po izklicni ceni 250.000 evrov kupila 208 kvadratnih metrov velik poslovni prostor. Čeprav je dobrih 56 kvadratnih metrov doslej zasedal najemnik, to za stranko ne bo težava, saj je bila prav sama mestna najemnica tega dela prostorov. Tako bodo zdaj pridobili precej večji strankarski prostor v šestem nadstropju omenjene stavbe, hkrati pa se znebili najemne pogodbe z mestom za njen manjši del.

Poleg tega je občina na dražbi iztržila še 163.500 evrov za tri ločene prazne poslovne prostore v skupni izmeri 125,5 kvadratnega metra na Jakšičevi 7 za Bežigradom. Zanje sta se sprva potegovali dve fizični osebi, a je ena od njiju odstopila še pred višanjem izklicne cene.

Parkirni prostori predragi?

Nekaj posebnega je bilo včerajšnje javno odpiranje ponudb za nakup 49 parkirnih prostorov v nedavno končani garažni hiši Kozolec II. Za 45 prostorov, velikih približno 12 kvadratnih metrov, in štiri namenske, za invalide, s površino nekaj manj kot 18 kvadratnih metrov je namreč veljala enotna cena 30.500 evrov. Poleg tega je bil predpisan poseben protokol, če bi bilo prijav več, kot je na voljo parkirnih prostorov.

Prednost pri dodelitvi bi v tem primeru dobile tiste fizične in pravne osebe, ki imajo v »prednostnem območju«, to je v neposredni bližini garaže hiše, denimo na Slovenski ali Kersnikovi, stalno bivališče oziroma sedež podjetja in so lastniki nepremičnine, kot sta stanovanje ali poslovni prostor. Zatem bi bili lahko na vrsti tisti, ki imajo na tem območju nepremičnino, nimajo pa tam stalnega prebivališča ali sedeža podjetja. Nato bi imeli prednost še vsi tisti, ki imajo tam stalno prebivališče ali sedež podjetja, nimajo pa v lasti nepremičnine. V zadnji in edini neprednostni kategoriji bi bili vsi drugi potencialni kupci. Čeprav navedenih pravil zaradi premajhnega števila ponudb ni bilo treba uporabiti, pa jih bodo morebiti morali v naslednjih prodajnih fazah.

Tokrat so po en parkirni prostor prodali stanovalkama iz Vošnjakove in Puharjeve ulice, pet Banki Slovenije s Slovenske ceste 35, po dva pa fizičnima osebama s Slovenske ceste 51 in 51 b. Pri nakupu prostorov sicer velja omejitev na dva za enega ponudnika, vendar je zaradi premajhnega števila ponudb – bilo jih je le pet za enajst prostorov – ni bilo treba upoštevati. Še več, vsak od tokratnih kupcev si bo lahko celo sam izbral, kje bi imel parkirni prostor.

MOL bo torej po prvem zbiranju ponudb prodala slabo četrtino ponujenega in zaslužila 335.500 evrov, preostalih 38 prostorov pa bo po istem ali nekoliko spremenjenem postopku ponudila v prodajo po novem letu. Kdaj natančneje, nam predstavniki mestnega oddelka za nepremičnine niso upali napovedati.