Študenti proti komercializaciji študija

Na filozofski fakulteti se je zbralo okoli 300 študentov, ki nasprotujejo šolninam in novemu visokošolskemu zakonu.
Objavljeno
12. november 2013 13.56
ff
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - Okoli 300 študentov ljubljanske filozofske fakultete so na prvi samoorganizirani skupščini v organizaciji Študentskega društva Iskra sprejeli sklep, s katerim v celoti zavračajo komercializacijo visokega šolstva in predlog novele zakona o visokem šolstvu ter zahtevajo, da izobraževanje ostane vsem dostopno javno dobro.

Predlog novega zakona o visokem šolstvu uvaja plačljiv redni študij in izobraževanje se iz skupnega dobrega spreminja v prostotržno dejavnost. To študente spreminja v potrošnike, študij pa v blago, je bilo slišati na skupščini v avli fakultete.

»Zakon gre v smeri komercializacije in privatizacije šolstva, uvaja štirikratno zvišanje šolnin, ki peljejo v elitizem in nič drugega. Osnovna pravica vsakega človeka na tem svetu je svobodna izbira izobrazbe in to brezplačne,« je dejala ena od študentk.

Študenti za ukinitev študentskih servisov

»Prav zaradi tega mora izobraževanje ostati v javnem interesu, kar nov zakon ne dopušča. Ni za računat na to, da bodo etablirane strukture stopile, kot so ministrstvo za izobraževanje, univerza, dekani in vodstvo fakultet, na našo stran. Tudi Študentska organizacija Slovenije ne bo veliko pomagala, zato se moramo študentje odločiti za konkretne poteze in zaustaviti takšne brutalne posege v javno dobro,« je bil jasen eden od študentov. Dodal je še, da se študentje ne smejo pogajati, ampak zakon v celoti zavrniti.

V nadaljevanju so študentje razpravljali o študentskem delu in reformi Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani ter se zavzeli za ukinitev študentskih servisov kot posredovalcev študentskega dela. Eden od študentov je dejal, da je na fakulteto prišel študirat in ne delat. Opozorili so tudi na štipendije, ki jih prejemajo z enoletnim zamikom in zahtevali polno štipendiranje vseh študentov.

Študentje zahtevajo uvedbo minimalne urne postavke za opravljanje študentskega dela, uvedbo vseh temeljnih in socialnih pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja, ter formalno štetje delovnih izkušenj in pokojninske dobe.

Ob reformi ŠOU pa so izpostavili netransparentno porabo denarja in odtujenost vodstva. Želijo si namreč takšno študentsko organizacijo, ki bi bila resnični predstavnik vseh ljubljanskih študentov.

Protestna skupščina se bo nadaljevala popoldne na Fakulteti za matematiko in fiziko. Skupščine bodo sicer potekale do četrtka še na 21 fakultetah.