Svetniškega kluba ZL v Ljubljani ni več

Nekdanja vodja kluba in kandidatka za ljubljansko županjo Nataša Sukič pravi, da je bila razpustitev kluba pričakovana.

Objavljeno
15. marec 2016 19.07
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Nekaj mesecev po tistem, ko je svetnik Denis Striković sporočil, da prevzema vodenje svetniškega kluba Združene levice, kar je po mnenju nekaterih storil samovoljno, sta s svetnico Emilijo Mitrović včeraj tik pred polnočjo napovedala razpustitev svetniškega kluba, ki je imel v mestnem svetu s 45 člani tri predstavnike. Takrat sta o tem, kot so sporočili z občine, obvestila tudi župana Zorana Jankovića.

Striković, ki po izstopu iz Trsa maja lani ni član nobene od strank koalicije Združena levica, in Mitrovićeva iz Demokratične stranke dela sta v sporočilu za javnost zapisala, da je »razpad kluba« posledica nepripravljenosti nekaterih članic predvolilne koalicije ZL za »normalno delovanje kluba in sodelovanje s klubom« ter »nasprotovanja ustanovitvi lokalnega odbora ZL Ljubljana« kot odločevalskega organa koalicije na ravni občine.

Svetnika, ki bosta po novem delovala v klubu samostojnih svetnikov, sta hkrati opozorila, da se tudi nista strinjala »s populistično 'a priori' opozicijsko držo in nekonstruktivnim delovanjem«. Po njunem je namreč »edini možni način delovanje v konstruktivni drži in iskanju trajnostnih rešitev za skupno dobro meščanov, narave in mesta kot takega«. Kot še sporočata, sta »še vedno odprta za sodelovanje s progresivnimi silami znotraj in zunaj koalicije in še vedno podpirata združitev vseh štirih skupin predvolilne koalicije v skupno politično stranko Združena levica«.

Težave od jeseni

Da koalicija, ki jo sestavljajo stranke DSD, IDS in Trs ter skupina civilnodružbenih gibanj in posameznikov, ni uglašena na mestni ravni, se je sicer pokazalo jeseni, ko so iz svetniškega kluba ZL sporočili, da njegovo vodenje prevzema Striković. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi dotedanja vodja svetniškega kluba in kandidatka ZL za županjo na zadnjih lokalnih volitvah Nataša Sukič opozorila, da je šlo za Strikovićevo samovoljno odločitev, ki je tudi v nasprotju s koalicijsko pogodbo. Pri tem sta jo podprla vodja poslanske skupine ZL in sveta IDS Luka Mesec ter predsednica stranke TRS in poslanka Violeta Tomič. Mesec je na tiskovni konferenci še opozoril, da je župan Zoran Janković presegel pooblastila, ko je za novega vodjo svetniškega kluba začel šteti Strikovića. Predsednik DSD Franc Žnidaršič pa je takrat poudaril, da članice koalicije ZL niso bile obveščene ne o sklicu novinarske konference ne o njeni vsebini, zato to ne more biti stališče koalicije. Na naše vprašanje, kako zdaj komentirajo zadnje dogodke v mestni koaliciji, še niso odgovorili.

Nataša Sukič pa pravi, da je bila razpustitev svetniškega kluba ZL kluba pričakovana. »Po Strikovićevem izstopu iz Trsa in samovoljnem prevzemu svetniškega kluba je bilo njegovo delovanje v nasprotju s koalicijsko pogodbo in načeli Združene levice,« pojasnjuje ljubljanska svetnica in članica IDS. »Koalicija v MOL ne bo več delovala v obliki svetniškega kluba, bom pa sama nadaljevala program koalicije ZL.« Tudi iz stranke Trs so sporočili enako in poudarili, da razpustitev svetniškega kluba ne vpliva na delovanje celotne koalicije.