Vzpenjača podira rekorde, druga kabina še na papirju

Po ponedeljku in soboti je bil zadnji rekord na praznični torek s 3324 prepeljanimi potniki, čakalna doba pa je tudi pol ure.

Objavljeno
16. avgust 2017 18.07
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Tirna vzpenjača je v dobrem tednu podrla kar tri rekorde, zadnjega na praznični torek, 15. avgusta, ko je na Ljubljanski grad prepeljala 3324 ljudi. Kljub dolgi čakalni dobi, ko morajo obiskovalci na prevoz čakati tudi pol ure, še ni znano, kdaj bo MOL namesto protiuteži namestila še drugo kabino za potnike.

Na javnem zavodu Ljubljanski grad imajo namreč že nekaj časa izdelano idejno študijo za rekonstrukcijo proge in namestitev druge kabine, s katero bi zmogljivost vzpenjače povečali za sto odstotkov in tako ob turističnih vrhuncih občutno skrajšali čakalne vrste za pot na Grad ali nazaj v mesto. Kot je povedala vodja službe za odnose z javnostmi Janja Rozman, je uresničitev zamisli odvisna od investicijskih sredstev, ki jih javnemu zavodu zagotavlja ustanoviteljica, mestna občina. Kot pravi, še nimajo niti ocenjene vrednosti celotnega projekta.

Zmogljivost ne zadošča

Pri Ljubljanskem gradu, ki vzpenjačo upravlja od leta 2011, opažajo, da se število obiskovalcev tudi na tej osrednji turistični točki Ljubljane povečuje. V prvih sedmih mesecih so med obiskovalci, ki jih zajamejo v statistiki prodanih vstopnic, našteli 33,21 odstotka domačih in 66,79 odstotka tujih, potniki pa največkrat kupijo povratno vozovnico.

Že nekaj časa ugotavljajo, da v glavni sezoni zdajšnja zmogljivost ne zadošča glede na čedalje večji obisk. Tirna vzpenjača lahko prepelje tristo ljudi na uro v eno smer. Ob zadnjem rekordnem številu potnikov v enem dnevu je neprekinjeno obratovala več kot deset ur, in čeprav urnik predvideva vožnje vsakih deset minut, so potniki čez ves dan čakali na prevoz tudi po pol ure. Po besedah Rozmanove sredi glavne turistične sezone za zmanjšanje čakalnih vrst izvajajo ukrepe, s katerimi skušajo povečati zmogljivosti: pospešili so vodenje potnikov v kabino in iz nje, posodobili programsko opremo pri nadzoru pristopa, video nadzor za vodenje potnikov in vožnje kabine ter uvedli strežnike pri nadzoru vstopa, da lahko potniki hitreje vstopajo na peron.

Lani so imeli dva intervencijska dogodka zaradi okvare na elektroniki, vendar razpoložljivost vzpenjače zato ni bila zmanjšana. Takšni dogodki se zaradi dobrega vzdrževanja dogajajo izredno poredko, pravijo pri Ljubljanskem gradu, kjer zatrjujejo, da je vzpenjača zelo varna, saj ima za nadzor varnosti vgrajenih veliko elektronskih naprav.

Dve leti brez izgube

Ob vedno novih rekordih v številu prepeljanih potnikov se vzpenjači obeta boljše poslovanje, ki demantira napovedi izpred skoraj enajstih let, da je to slaba naložba, ki bo prinašala samo izgubo. Še do pred dvema letoma je res imela izgubo, zadnji dve leti pa je poslovni izid pozitiven. Predlanskim je ustvarila 2378 evrov čistega dobička, lani 1558, za letos ga načrtujejo 3000 evrov. V načrtu prihodkov predvidevajo 815.000 evrov čistih prihodkov od prodaje in 50.000 evrov dotacije občine. Do junija so bili čisti prihodki od prodaje 415.668 evrov, kar je 51 odstotkov načrtovanih, pri čemer na zavodu Ljubljanski grad napovedujejo, da bodo načrtovane prihodke za letos na koncu leta dosegli. Za primerjavo, lani so v prvi polovici leta ustvarili 35 odstotkov, v drugi pa 65 odstotkov prihodkov.

Podražitev ni predvidena

Že lani so zagotovili, da se vozovnice za vzpenjačo ne bodo podražile. Cene so tako nespremenjene od zadnje podražitve maja 2012. Enosmerna vozovnica stane 2,2 evra, povratna štiri, za mlade od 7. do 18. leta, študente, upokojence in skupine nad 15 oseb pa 1,5 oziroma tri evre. Za mesečno vozovnico je treba odšteti 15 evrov, družinska za največ dva odrasla in najmanj enega otroka (lahko tudi več) stane šest oziroma povratna 10 evrov. Mogoče je kupiti tudi letno grajsko vstopnico z vzpenjačo, ki vključuje neomejene obiske virtualnega gradu, razglednega stolpa, lutkovnega muzeja in razstave Slovenska zgodovina; odrasli morajo zanjo odšteti 45 evrov, za otroke, študente in upokojence je 30 evrov, družinska pa stane 75 evrov.