Gradbena inšpekcija: Kemis obnavljal na črno, objekte mora odstraniti

Do odstranitve nezakonito zgrajenih objektov vrhniški zbiralec nevarnih odpadkov v njih ne sme obratovati.
Fotografija: Kemis je po požaru obnavljal brez gradbenega dovoljenja. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Kemis je po požaru obnavljal brez gradbenega dovoljenja. FOTO: Tomi Lombar

Vsi po požaru obnovljeni objekti vrhniškega podjetja za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov so po ugotovitvah gradbene inšpekcije črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili odstranitev najpozneje do sredine prihodnjega leta. V Kemisu so odločbo prejeli danes in jo še preučujejo, poroča STA. 

Po obsežnem požaru v maju 2017 je Kemis proizvodnjo v polnem obsegu vnovič zagnal februarja letos. »Izpolnili smo vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja, inšpekcijski pregledi pa med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje,« so tedaj sporočili.
 

Kemis mora nelegalne objekte odstraniti do junija 2020

 
V podjetju so danes prejeli odločbo gradbene inšpekcije, ki jim nalaga takojšnjo prepoved uporabe nelegalno zgrajenih objektov ter njihovo odstranitev najpozneje do 30. junija 2020. Direktor Boštjan Šimenc je za STA potrdil, da so odločbo prejeli, ni pa je želel komentirati, dokler je ne preučijo skupaj s pravniki.

Kemis ima sicer 15 dni časa za pritožbo, vendar pa ta ne zadrži izvršitve odločbe, je za STA pojasnil pravni zastopnik občine Vrhnika Tomaž Petrovič. Rok za odstranitev nelegalno zgrajenih objektov je razmeroma dolg, da bo lahko Kemis tamkajšnje odpadke odstranil na ustrezen način, je pojasnil.

»Veseli nas, da so državni organi sprejeli argumente novega vodstva Občine Vrhnika,« so za STA odločitev inšpektorata komentirali na vrhniški občini. »Ta odločba je rezultat vztrajnosti in odločnosti našega župana Daniela Cukjatija in celotnega občinskega sveta, ki sta se od vsega začetka zavzemala za odstranitev Kemisa z Vrhnike,« so prepričani. Zasluge za uspeh so pripisali tudi odvetniku Petroviču.

V prostorih Kemisa je požar izbruhnil 15. maja 2017. Podjetje je na lokaciji skladiščilo okoli 1400 ton odpadkov. Požar je zajel 871 ton, od tega sta dejansko zgoreli 202 toni odpadkov.

Po ugotovitvah policije naj bi bil vzrok za požar samovžig snovi v enem izmed zabojnikov z odpadki. Ognjeni zublji so povzročili precejšnjo okoljsko škodo, najbolj neposredno na bližnjem potoku Tojnica.

Kemis je sicer v začetku letošnjega leta dokončno saniral v požaru poškodovane objekte in ponovno zagnal proizvodnjo v celotnem obsegu. Takrat je direktor podjetja Boštjan Šimenc zatrdil, da do takega požara, kot so ga imeli leta 2017, v Kemisu ne more več priti.

Preberite še:

Komentarji: