Novih 337 milijov evrov za okolje

Komisija je objavila razpis programa Life, največ denarja bo za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti.

Objavljeno
20. maj 2016 15.58
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana − Evropska komisija je objavila letošnji razpis programa Life za projekte za varovanje okolja in reševanje posledic podnebnih sprememb. Skupna vrednost razpisa je 337,5 milijona evrov, od tega je skoraj 274 milijonov evrov namenjenih podprogramu za okolje in dobrih 63 milijonov evrov podprogramu za podnebne ukrepe. Vsaj 55 odstotkov denarja podprograma za okolje bo namenjenih projektom za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti.

Letošnji razpis prinaša nekaj novosti za tradicionalne projekte v primerjavi s prejšnjimi leti, sporočajo z ministrstva za okolje in prostor. Več je poudarka na trajnosti in ponovljivosti, večja pozornost je tako posvečena projektom, v katerih gre za nadaljevanje predhodnega projekta Life ter za sodelovanje z drugimi projekti Life. Vse novosti so navedene in obrazložene v vodniku za prijavitelje.

Za projekte s področja Narava in biotska raznovrstnost je več poudarka na evropski dodani vrednosti oziroma merljivih koristih ohranjanja okolja. Za projekte s področja Okolje in učinkovita raba virov ter Okoljsko upravljanje in informiranje je več poudarka na dodani vrednosti EU v smislu obsega vplivov na okolje, vključno z obvezno oddajo tabele kazalnikov uspešnosti Life.

V okviru podprograma za podnebne ukrepe razpis prinaša nove prednostne naloge. Za blaženje podnebnih sprememb bodo posebej podprti projekti, povezani z energetsko intenzivnimi industrijami, fluoriranimi toplogrednimi plini in rabo zemljišč, spremembami rabe zemljišč in gozdarstvom (LULUCF).

Za prilagajanje podnebnim spremembam prednostne naloge vključujejo čezmejno upravljanje poplav, čezmejno upravljanje obalnih območij, vključevanje prilagajanja v načrtovanje urbane rabe zemljišč, načrtovanje gradenj in upravljanje naravnih virov; gorska in otoška območja; in trajnostno upravljanje voda. Projekti podnebnega upravljanja in informiranja bodo spodbujali krepitev zmogljivosti (denimo usposabljanje inštruktorjev), ne pa čistega ozaveščanja.