Odpadne sveče sodijo v posebne zabojnike

Nagrobne sveče niso nevaren odpadek, a njihovo odstranjevanje ima lahko škodljive vplive na okolje. Večino recikliramo.

Objavljeno
29. oktober 2015 18.20
bakal/svece
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Slovenci sodimo po uporabi nagrobnih sveč v evropski vrh, njihov delež med odpadki pa je okoli triodstoten. Odpadne sveče odlagamo v za to namenjene zabojnike in s tem omogočamo reciklažo.

Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Ne smejo se mešati z drugimi odpadki, drobiti ali stiskati. Odlagamo jih v za to namenjene zabojnike na pokopališčih, saj 75 odstotkov sestavnih materialov lahko predelajo za ponovno uporabo. Če sveče ne uporabimo na pokopališču, jo lahko odnesemo tudi v zbirni center izvajalca javne službe zbiranja komunalnih odpadkov (komunalno podjetje).

V sekundarne surovine je mogoče predelati vse tri glavne sestavine odpadnih nagrobnih sveč – ohišje iz plastike, ostanke parafina in kovinski pokrov. Vsakič, ko se odločimo, da bomo kupili ali prižgali eno svečo več, pa moramo upoštevati, da so v vsaki ujeti tudi energija, voda, emisije pri transportu in delo. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je (vsaj v Sloveniji) najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč, opozarjajo na ministrstvu za okolje.

Lani zbranih 3000 ton porabljenih sveč

Lani je bilo po doslej zbranih podatkih ministrstva za okolje na trg danih 6500 ton nagrobnih sveč, prevzetih pa nekaj manj kot 3000 ton odpadnih. Masa nagrobnih sveč, danih na trg, vključuje vosek, prevzete odpadne nagrobne sveče pa ne, zato nastaja razlika v masi med svečami, danimi na trg, in med prevzetimi.

Ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami ureja vladna uredba o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami iz leta 2008 (uradni list št. 78/08), s katero je opredelila ločeno zbiranje odpadnih sveč ter shemo ravnanja z njimi. Uredba določa, da so za organizacijo sheme zbiranja odpadnih nagrobnih sveč odgovorni proizvajalci, pridobitelji in uvozniki nagrobnih sveč, zavezanci za storitve, ki jih organizirajo nosilci zbiranja odpadnih nagrobnih sveč pa upravljavci pokopališč in izvajalci občinske gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov. Za prevzem polnih zabojnikov odpadnih sveč in predelavo s pomočjo podizvajalcev skrbijo podjetja Interseroh, Sveko, Prons in Zeos.

Zmanjšanje kršitev

Inšpekcija za okolje in naravo odkriva proizvajalce, embalerje in uvoznike nagrobnih sveč, ki niso vpisani v evidenco in ki niso pristopili k nobenemu od štirih skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, kar pomeni, da za te sveče kot odpadek ni poskrbljeno na ustrezen način.

Lani in predlani le pet proizvajalcev ni upoštevalo določila uredbe o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami. Inšpekcija ocenjuje, da je vnaprejšnja medijska objava aktivnosti inšpekcije prispevala k zmanjšanju kršitev, saj so nadzorniki in inšpektorji na terenu po odzivnosti strank ugotavljali, da so z akcijo nadzora dobro seznanjeni, ugotovljeno pa je bilo tudi relativno malo kršitev. Zato letos take akcije ne bodo izvedli, bo pa inšpekcija obravnavala vse prejete prijave domnevnih nepravilnosti na tem področju.