Plinskega terminala morda ne bo

Italijansko ministrstvo bo po poročanju medijev preklicalo že izdano okoljevarstveno dovoljenje za plinski terminal.

Objavljeno
16. april 2014 22.33
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Trst – »Tudi mi smo izvedeli, da je le še korak do dokončnega umika plinskega terminala iz Žavelj, toda dokler se to res ne zgodi, ne zaupamo povsem. Doslej niso Italijani spoštovali še nobenega datuma,« je danes za Delo povedal Vojko Bernard iz Alpe Adria Green. Ni pa pojasnil, kakšne so lahko alternativne odločitve.

Po današnjem poročanju italijanskih medijev bo italijansko ministrstvo za okolje preklicalo že pred časom izdano okoljevarstveno soglasje za postavitev plinskega terminala v Žavljah. To je sporočila italijanska poslanka stranke Levica, ekologija in svoboda Serena Pellegrino, ki je že 9. aprila lani postavila vladi vprašanje o usodi tega terminala. V torek ji je odgovoril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Claudio De Vincenti, ki je napovedal preklic okoljevarstvenega soglasja.

Gas Natural se še ni predal

Namero o odpovedi soglasja je italijansko ministrstvo za okolje objavilo že 17. oktobra lani, vendar se to ni zgodilo. Osnutek odpovedi je pripravil že prejšnji minister za okolje, ki so ga dopolnili februarja letos še na ministrstvu za kulturo. Zastoj naj bi bil posledica zamenjave vlade, pojasnjujejo v Rimu, sicer bi okoljevarstveno soglasje že padlo.

Po poročanju tržaškega Piccola podjetje Gas Natural nima soglasja niti za nadomestne lokacije, še manj pa upanja za spremembo prostorskega načrta za pristanišče Trst. Minister za okolje Gian Luca Galletti nadaljuje postopek preklica soglasja za Žavlje.

Toda Gas Natural s tem ni povsem podpisal predaje. Že pred časom je vložil pritožbo na upravno sodišče v deželi Lazio, kjer bi morali 18. marca že obravnavati pritožbo, vendar je sam Gas Natural prosil za preložitev obravnave. V Alpe Adria Green ocenjujejo, da španska družba čaka na preklic okoljevarstvenega soglasja, da bi tako povezali pritožbo na upravnem sodišču.

Claudio De Vincenti pa je sporočil tudi, da se nadaljuje sodelovanje treh držav (Italije, Slovenije in Hrvaške) pri skupnem usklajevanju vseh načrtovanih infrastrukturnih objektov na območju severnega Jadrana. Skupaj naj bi proučili tudi dve možnosti gradnje dveh uplinjevalnikov: enega v Kopru in drugega na otoku Krk, poroča tržaški Piccolo.

Podatek za Koper gotovo ni točen, sklepajo slovenski okoljevarstveniki, saj slovenska javnost sploh ni seznanjena z možnostjo o kakem resnem načrtovanju plinskega terminala v Kopru.