RTVS obsoja napis »Smrt janšizmu...«

Obsodili so sovražni govor in napovedali poostren nadzor vstopanja v stavbo javne televizije.

Objavljeno
12. maj 2016 19.05
Seja Programskega sveta RTV SLO
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - »Ostro obsojamo zlorabo javne seje Programskega sveta s strani tretjih oseb z umestitvijo transparenta, ki je vseboval sovražni govor. Na RTV Slovenija menimo, da sovražni govor ne sodi na javne seje, kakor tudi ne kamorkoli v javni prostor, tovrstna dejanja pa najostreje obsojamo,« so v nepodpisanem sporočilu za javnost danes popoldan sporočili iz RTV Slovenija in napovedali, da bodo poostrili pogoje za dostop in udeležbo na javnih sejah, ki se odvijajo v prostorih javnega zavoda.

V sporočilu za javnost so iz največje medijske hiše v državi med drugim zapisali še: »Četudi so se novinarji RTV Slovenija, ki so protestirali na seji Programskega sveta, takoj distancirali od transparenta (napisa na velikem kosu belega blaga) s sovražnim govorom, ki so ga posamezniki razobesili na ponedeljkovi seji Programskega sveta RTV Slovenija, ga poskušajo nekateri mediji in posamezniki z zapisi na družbenih omrežjih še vedno povezati z novinarji RTV Slovenija ali celo s samim javnim zavodom RTV Slovenija.«

Kot smo poročali v Delu sta dva politična aktivista v ponedeljek razvila velik transparent za direktorjema televizije Ljerko Bizilj in radia Mihom Lamprehtom z napisom: »Smrt janšizmu svoboda narodu.« To sta storila med nenapovedanim in neobičajnim protestom skupine novinarjev in urednikov proti razpravi programskega sveta o domnevnih kršitvah profesionalnih standardov.

Protestirala sta le takrat kot novinarji. Med dogodkom nikogar ni zmotilo.


Generalnega direktorja Marka Fillija na seji zaradi bolezni sicer ni bilo, kot direktorja ga je sodišče nekaj dni prej tudi odstavilo. Programski svet je po protestih odločil, da bo začasno - z vsemi pooblastili - Filli še vodil hišo.

»Tega nisem opazil. Sicer bi takoj prekinil sejo,« je predsednik programskega sveta RTVS Mitja Štular po seji pojasnil, zakaj se ni odzval.

Novinarji so na protestu imeli nekoliko manjše transparente kot politična aktivista.

»Z nestrpnim napisom na velikem kosu belega blaga nimamo nič. Še preden smo vstopili v sejno sobo, je bila tam neznana skupina z omenjenim napisom,« je že v ponedeljek zvečer opozorila predsednica aktiva novinarjev informativnega programa TVS Tadeja Anžlovar.

Iz RTVS pa so po dogodku pojasnili, da sta se protestnika na vhodu kot novinarji drugih medijskih hiš »predstavila za novinarja«.