»Tudi ta vlada dela proti ljudem«

Civilne pobude se povezujejo in napovedujejo skupen boj za zdravo okolje.

Objavljeno
21. junij 2017 18.11
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – »Naivni smo, če mislimo, da bo vlada kar upoštevala naše pozive. Mora se nas bati, zato se moramo organizirati v krovno organizacijo,« je bil poziv z največ podpore.

Kar 66 okoljskih organizacij in civilnih pobud vlado poziva, naj s civilno družbo vzpostavi konstruktiven dialog, učinkovit nadzor nad onesnaževalci in jasno določi odgovornost državnih ustanov, ki izdajajo dovoljenja in tudi pripravljajo predpise. Prepričani so, da bi se tako izognili nepotrebnim konfliktom.

»Slovenija se v razvojnih strategijah opredeljuje za trajnostni razvoj in prehod v zeleno gospodarstvo, na turističnih trgih pa se predstavlja kot zelena turistična destinacija. Politiki dejansko postavljajo dobičke onesnaževalcev pred naše skupno okolje in zdravje ljudi. S spremembami zakonodaje v zadnjih letih so tehtnico še bolj nagnili v prid neodgovornim onesnaževalcem,« pravijo v civilnih pobudah.

Od vlade zato pričakujejo uresničitev zahteve za srečanje z ministri pod vodstvom predsednika vlade, na katerem bodo skupaj določili način rednega sodelovanja politike in državnih institucij s civilno družbo pri varstvu okolja in narave ter prostora na nacionalni in lokalni ravni. Na srečanje so pripravljeni že zdaj, pripravljeni pa so tudi počakati do septembra.