V spodnjem delu Soče več peš kot s čolni

Kajakaši Balkan Rivers Tour 2 kljub velikim težavam preveslali Sočo. »Z vesli proti jezovom« nadaljujejo v Črni gori.

Objavljeno
03. april 2017 14.08
Balkan Rivers Tour, Šp. B.
Balkan Rivers Tour, Šp. B.
Trenta − V štirih dneh je ekipa Balkan Rivers Tour skupaj s kajakaši iz osmih držav preveslala Sočo od izvira do izliva. Sproti so dokumentirali drastično spremembo, ki jo doživi reka Soča pred jezovi in po njih. Prva dva dneva so namreč veslači uživali v brzicah in divji vodi, medtem ko so zadnja dva dneva skorajda več hodili kot veslali zaradi jezov, ki so jih morali obiti, ter tudi zaradi izjemno nizkega vodostaja, saj je ponekod struga Soče skoraj povsem brez vode.

Roku Rozmanu in ekipi BRT 2 se je veslanju na Soči vsak dan pridružilo okoli 35 kajakašev, deset pa jih je preveslalo Sočo v celorti, od izvira do izliva. Od začetka akcije v četrtek so preveslali 138 rečnih kilometrov, v spodnjem toku pa so se morali soočiti s kar sedmimi jezovi (tremi velikimi in štirimi manjšimi), ki niso neprehodni le za veslače, temveč tudi za soško postrv in druge migracijske vrste rib. Opozoriti na pregrade rek, ki onemogočajo migracije rečnih vrst in vplivajo na količino vode, je tudi prvi in osnovni namen projekta Balkan Rivers Tour.


Ekipi se je vsak dan pridružilo okoli 35 kajakašev. Foto: Jan Pirnat

»Veslanje po Soči je številnim tujcem in lokalnim prebivalcem, ki so se nam pridružili, odprlo oči o škodljivosti jezov na naših rekah. Soča v zgornjem toku je nekaj najbolj imenitnega, kar lahko doživiš kot ljubitelj narave, rek in vodnih športov. Spodnji tok, ki je pod velikim vplivom jezov in hidroelektrarn, pa je videti kot nekakšna industrijska pokrajina, ki je skoraj popolnoma brez življenja. Videti takšno transformacijo reke in doživeti dva obraza, živega in mrtvega, je nekaj najbolj strašnega in dokončno ovrže prepričanje o zeleni hidroenergiji,« je vtise strnil Rok Rozman, idejni vodja akcije Balkan Rivers Tour.

V nedeljo so kajakaši veslali do naravnega rezervata v Italiji Isola della Cona, kjer se Soča izliva v Jadransko morje, kjer sta bila organizirana tudi novinarska konferenca in dogodek za javnost. Problemi v spodnjem, italijanskem toku Soče so predvsem v prehitrem izpuščanju vode iz hidroelektrarn, kar šokira ekosisteme in živa bitja, nespoštovanje minimalnega pretoka vode, preveliki pa so tudi odvzemi vode za namakanje. Velik problem za migracijo rib predstavlja tudi to, da na nobenem jezu na Soči ni prehodov za ribe, čeprav bi s tem veliko pripomogli k preživetju in zdravim populacijam soške postrvi, ambasadorke zdrave reke Soče.


Prehitro izpuščanje vode iz hidroelektrarn v spodnjem toku Soče šokira ekosisteme in živa bitja. Foto: Jan Pirnat

»Reke ne poznajo meja in Slovenija in Italija morata narediti skupni načrt upravljanja reke Soče, da bi zagotovili preživetje ključnih ekosistemov in vrst, hkrati pa omogočili trajnostni razvoj za ljudi, ki živijo na tem območju. Za to bo potrebno več sodelovanja na vladnem nivoju, vključitev civilnodružbenih organizacij in interesov lokalnih skupnosti. V zadnjem delu veslanja po Soči smo videli, kakšne težave se lahko pojavijo kot posledica zajezitev, eno večjih težav pa predstavlja neusklajeno izpuščanje vode iz hidroelektrarn, ki ogroža ne le naravo, temveč tudi ljudi, ki so na vodi in ob reki,« je opozorila Neža Posnjak iz WWF Adria.

Vsak dan so organizatorji kampanje BRT 2 v krajih ob Soči organizirali različne dogodke za javnost, od okroglih miz in filmskih večerov do koncertov, ki se jih je udeležilo več kot 200 ljudi. Celotni program dogajanja lahko spremljate na: njihovi spletni strani in socialnih omrežjih Balkan Rivers Tour.