Andrej Čuš: Upam, da bomo presegli položaj, ko si državo delita dve osebi

Čus je izstopil iz SDS in bo postal samostojni poslanec. Zagovarjal bo aktivni parlamentarizem.

Objavljeno
23. maj 2016 11.27
De. P., STA, Pi. K.
De. P., STA, Pi. K.

Ljubljana − Poslanec SDS Andrej Čuš odhaja iz stranke SDS in njene poslanske skupine. To je z besedami »Vera Ban ima prav« najprej potrdil za 24ur.com, potem pa spregovoril še na tiskovni konferenci. V poslanski skupini SDS so njegovo odstopno izjavo že prejeli.

Upa na volivce, ki bojkotirajo volitve

Čuš je na novinarski konferenci pojasnil razloge za odhod, ki ga je neuradno naznanil že pred dnevi. »Namesto da bi tekmovali v tem, kdo bo podal več predlogov v korist države, poslanci SDS tekmujejo, v tem, kdo je bolj poslušen Janezu Janši,« je dejal Čuš.

Dejal je, da bo postal samostojni poslanec in zagovarjal aktivni parlamentarizem. Za uspešno delovanje in pripravo zakonskih sprememb bo oblikoval programski svet, v katerega želi vključiti strokovnjake, ki so uspešni doma in v mednarodnem okolju. Na to temo ima že dogovorjena srečanja, je pojasnil. Verjame tudi, da bodo s predlaganimi rešitvami na prihodnje volitve pritegnili tisto polovico državljanov, ki že nekaj časa bojkotirajo volitve.

»Naša skrb bo usmerjena v slovensko sedanjost in prihodnost,« napoveduje Čuš, ki pri tem ni odgovoril na vprašanje, ali je to napoved ustanovitve nove stranke. Na vprašanja novinarjev namreč ni odgovarjal.

Kot je dejal, pa upa, da bodo presegli položaj v slovenski politiki, »ko si dve osebi delita državo«.

»S prestopom za samostojnega poslanca bom naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma, kot ga sam dojemam in je edino zagotovilo, da bo DZ vključen v iskanje in sprejemanje najboljših rešitev za Slovenijo in državljane,« je dejal. Tako bodo po njegovih besedah presegli sedanjo situacijo v slovenski politiki, »ko sta si dve osebi razdelili državo. Tako prakso je treba preseči, saj jo v takšni obliki druge države ne poznajo,« je prepričan.

Slovenski parlamentarizem mora po poslančevih besedah postati živ in se odzivati na težave ljudi. Pri tem zagotavlja, da bo deloval v smeri, da bodo dobre rešitve naletele na podporo tako v koaliciji kot opoziciji.

Spomnil je, da v SDS vseskozi napovedujejo predčasne volitve. Pomemben vidik teh izjav je po Čuševem mnenju discipliniranje lastnih funkcionarjev, letos je namreč stekel kandidacijski postopek za volitve. Vsem, ki so bili do nekaterih ravnanj kritični, so po njegovih besedah poskušali kandidaturo preprečiti. »To naredijo, potem pa pravijo, da si užaljen, ker nisi v kandidacijskem postopku dobil okraja. No, jaz sem ga, saj sem v volilnem okraju od lokalnih odborov prejel izjemno podporo,« je dodal.

»Ne pošilja me niti Milan niti Janez«

Čuš že napoveduje, da se bodo ob njegovem izstopu iz SDS pojavljale številne teorije zarot, od tega, da je poslan od Janeza Janše, do tega, da iz Murgel od Milana Kučana. »Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan, prav tako za menoj ne stoji noben stric ali teta iz ozadja,« je dejal in zagotovil, da se je za izstop iz SDS odločil samostojno, na podlagi tega, kar se dogaja v državi, in ker mu ni vseeno za mlade in njihovo prihodnost.

Se je pa dotaknil tudi vladajoče koalicije, ki po njegovih ocenah nudi varljivo stabilnost. »A potrebujemo drugačen, bolj inovativen pristop. Brez izboljšav v obliki potrebnih reform in sveže krvi bomo mladi oziroma celotna družba ostali na ravni sedanjega ohranjanja navidezne stabilnosti,« je ocenil.

Občutek ima, kot pravi, da se ministri in DZ ne ukvarjajo s ključnimi težavami, zaradi katerih Slovenijo vsako leto zapusti na tisoče mladih. Na temo zdravstva, korupcije in vse bolj prisotne revščine in težkega položaja ljudi bi morali vsako leto imeti posebne tematske seje v DZ in predlagati rešitve, je prepričan poslanec.

SDS se je na izstope posameznikov iz stranke odzvala že v petek in vsebinsko k tej izjavi ni kaj dodati, so zapisali v SDS.

SDS: Upamo, da bo toliko pozornosti deležen tudi odliv mladih iz države

»Andrej Čuš pri evidentiranju za kandidiranje na naslednjih volitvah ni dobil podpore vseh odborov v volilnem okraju, kjer je bil leta 2014 izvoljen za poslanca. Ker pa se kandidacijski postopek (postopek izbora kandidatov) po končanem evidentiranju ni še niti začel, je govorjenje o uvrstitvi oziroma neuvrstitvi na kandidatno listo, o čemer v skladu s statutom odloča več organov stranke, povsem preuranjeno. Upamo, da bodo mediji v prihodnjih dneh vsaj toliko pozornosti, kot ga namenjajo nekaj izstopom iz SDS, namenili tudi vzrokom za izstop deset do petnajst tisoč mladih šolanih rojakov na leto iz domovine, ko morajo le-ti v tujino s trebuhom za kruhom,« so zapisali v SDS. 

Andrej Čuš je v tem sklicu najmlajši poslanec DZ, med drugim je bil med letoma 2011 in 2015 predsednik podmladka SDS. V DZ je Čuš, rojen leta 1990, prišel kot nadomestni poslanec.

V zadnjih dneh so se namreč krepila ugibanja o napetostih v SDS, neuradno nekaj poslancev resno razmišlja o odhodu iz poslanske skupine. Kritični da so zlasti do tega, ker je glavna prioriteta SDS ideološki boj.

O izstopu razmišlja tudi Lah

Javno je nezadovoljstvo izrazil tudi poslanec Zvonko Lah. Za Siol.net je dejal, da stranke do poletja ne bo zapustil, a ne ve, kaj bo v prihodnosti. »Za zdaj stranke ne bom zapustil. Ne morem reči, kaj bo v prihodnje. Res je, da nisem ravno zadovoljen s tem, kar se dogaja v stranki. Najbolj me moti, da se ne ukvarjamo s trenutnimi stvarmi in prihodnostjo, ampak s preteklostjo. To ne bo ničesar rešilo. Tudi z gospodarstvom se ukvarjamo premalo,« je dejal poslanec SDS Zvonko Lah za Siol.net. O morebitnem prestopu v NSi pa je dejal, da za zdaj o tem ne razmišlja, niti se z nikomer o tem še ni pogovarjal.

Konec februarja je SDS zapustila tudi pomembna in dolgoletna članica Vera Ban, pred dnevi pa je o svojih razlogih za 24ur tudi bolj konkretno spregovorila. Dejala je, da ni mogla več gledati, kako Janša ravna s svojimi ljudmi, ki ne smejo več uveljavljati svojih mnenj. 

Banova je razkrila tudi, zakaj Romana Jordan ni smela kandidirati za evropsko poslanko. Pred Janševim odhodom v zapor si je namreč edina upala na glas podvomiti o nadaljnjem vodenju in predlagala razmislek o možnem nasledniku.

To je bil razlog, da ni smela kandidirati na listi SDS za evropski parlament.