Cerar: Za omejitev nasilja v družini potrebno ukrepanje vseh

Peter Vilfan je premiera vprašal, kaj bo vlada naredila, da ne bo več tragedij, kot smo jim bili priča tudi v zadnjem času.

Objavljeno
11. julij 2016 16.53
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Vlada bo z zakonodajnimi ukrepi na ravni pristojnih organov storila vse, da bo še bolj omejila možnosti za nasilje v družini, je danes na seji DZ zagotovil premier Miro Cerar. A je obenem poudaril, da bomo morali za preprečitev družinskega nasilja storiti več vsi, tudi kot posamezniki.

Peter Vilfan (Desus) je namreč premiera vprašal, kaj bo vlada naredila, da ne bo več tragedij, kot smo jim bili priča v zadnjem času.

Cerar je pojasnil, da je na vladi v obravnavi novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki jo bo vlada še pred počitnicami posredovala v obravnavo DZ.

Z novelo bodo med drugim razširili opredelitev družinskih članov in s tem zagotovili varstvo več osebam. Razširili bodo tudi samo opredelitev nasilja v družini in bo, denimo, že grožnja obravnavana kot neke vrste nasilje, s čimer bo dana možnost večje preventive in ukrepanja pristojnega organa že na tej ravni.

Dodatno bodo opredelili preventivo oziroma ukrepe glede različnih vrst nasilja, fizičnega, spolnega, psihičnega, ekonomskega. Kot novo obliko družinskega nasilja bodo dodali tudi zalezovanje, ki lahko predstavlja približevanje nastanku nasilja.

»Tu gre tudi za prepoved telesnega kaznovanja otrok, gre za poudarjeno dolžnost prijave sumov nasilja nad otroki. Dodaja se omejitev izpostavljanja otrok ali njihovih osebnih podatkov v javnosti. Sodišča pa bodo dobila posebne pooblastitve,« je med rešitvami novele še nanizal premier.

K nadaljnjemu omejevanju in preprečevanju nasilja v družini bo po njegovih besedah pripomogel tudi nov družinski zakonik. Kot je napovedal, ga bo vlada v DZ poslala jeseni.

Pri tem je premier zagotovil, da bodo vsi pristojni organi delali še več. »Pristojnim ministricam in ministrom polagam to tudi na srce, da vsak v okviru svojih pristojnosti naredi še več,« je dejal. Prav tako gre njegov poziv državljankam in državljanom, da vsak, ki zazna možnost nasilja ali celo že nasilje v družini, nekaj stori: če sam osebno ne more pomagati, pa naj obvesti pristojne organe.