Dokončna usmeritev Črne gore na Zahod

Slovenija je v desetih letih namenila Črni gori 12 milijonov evrov razvojne pomoči.

Objavljeno
08. marec 2017 15.06
mdr_ulicna kosarka
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Ljubljana − Zunanji minister Karl Erjavec, ki je danes gostil črnogorskega kolega Srđana Darmanovića, je ocenil, da Slovenija in Črna gora predstavljata stabilnost širše regije. Ministra sta izrazila zakrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti na Balkanu.

Karl Erjavec in Srđan Darmanović sta izpostavila pomen konstruktivnih odnosov s sosednjimi državami in dobrega regionalnega sodelovanja. Erjavec je poudaril, da Slovenija podpira vse države Zahodnega Balkan k čim hitrejšemu približevanju evroatlantskim organizacijam, ki spada med pomembnejše rešitve za stabilnost regije. Po njegovem se je Črna gora doslej na tej poti izkazala, kar je opazila tudi visoka zunanja predstavnica EU Federica Mogherini. Darmanović je dodal, da sta mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu pomembna za prihodnost Balkana in Evrope.

Vodja črnogorske diplomacije je pojasnil, da Črna gora pridružitve EU in Natu ne smatra le kot članstva v privilegiranem klubu, ampak kot utrditev v demokratični skupnosti in dokončno usmeritev na Zahod. Kot je še poudaril, so vsi v državi, ki so na referendumu glasovali za samostojno Črno goro, vedeli, da bodo enkrat člani EU. V tej zvezi je Erjavec ocenil, da ni pomembno samo odpiranje poglavij, temveč tudi njihovo zapiranje, Črna gora je odprla že 26 poglavij, Slovenija pa podpira zaprtje 30. poglavje o zunanjih odnosih.

Spomenik Francetu Prešernu

Blagovno menjavo med državama je leta 2015 znašala 85 milijonov evrov, kar predstavlja triodstotno povečanje glede na leto 2014, v letu 2016 pa v prvih desetih mesecih 75 milijonov evrov. Erjavec je izrazil pričakovanje, da bo leta 2016 blagovna menjava v celoti dosegla sto milijonov evrov. Slovenske investicije v Črni gori so konec leta 2015 obsegale 156,6 milijona evrov.

Črna gora ostaja tudi programska prioriteta slovenske razvojne pomoči. V letih od 2008 do 2017 je Slovenija namenila Črni gori 12 milijonov evrov. Pretežno gre za infrastrukturne in okoljske projekte, ki omogočajo razvoj kakovostne turistične ponudbe, še zlasti na nerazvitem severu države. Darmanović je glede poglobitve gospodarskega sodelovanja med državama povedal, da vidijo velik potencial predvsem v zimskem turizmu, Erjavec je dodal, da bo Slovenija še naprej nadaljevala z razvojno pomočjo na severu Črne gore, predvsem na področju čiščenja voda.

Darmanović je še razkril, da bodo v znamenje dobrih odnosov med državama v Črni gori postavili spomenik pesniku Francetu Prešernu, ki po njegovem predstavlja vse, kar povezuje državi. V Ljubljani že stoji spomenik črnogorskemu pesniku Petru Petroviću Njegošu.