Država mora invalidom zagotoviti dostop do volišč

Ustavni sodniki so razveljavili del volilnega zakona: v dveh letih morajo biti vsa volišča dostopna invalidom.

Objavljeno
11. maj 2014 21.02
LJUBLJANA 07.06. 2012 invalidi starejssi pomocc....Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Za evropske volitve in referendum so volišča že določena, sodba bo vplivala na predčasne volitve, se je odzval direktor službe državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

Ko določa volišča, mora država invalidom zagotoviti enake možnosti glasovanja kot vsem drugim volivcem, je odločilo ustavno sodišče. Člen volilnega zakona, da mora biti v vsakem od 88 okrajev po državi vsaj eno volišče dostopno invalidom, je v neskladju z ustavo, so odločili sodniki in državnemu zboru naložili, da mora najpozneje v dveh letih ureditev popraviti tako, da bodo vsa volišča dostopna invalidnim osebam.

»Pozitivna« diskriminacija

Kljub dveletnemu roku bo imela sodba skoraj takojšnje učinke. V odločitvi je namreč navedeno, da se državni organi pri določanju volišč zadnja leta niso dovolj potrudili in so invalide s tem diskriminirali. Sklicevanje vlade na posebna volišča za invalide kot obliko »pozitivne diskriminacije«, ki rešuje težave, je ustavno sodišče dokončno zavrnilo. Praktično je bila beseda »pozitivna« le za lep videz: ureditev je invalidom oteževala udeležbo na volitvah. Za evropske volitve, ki so pred nami, volivci dobimo obvestila, in če v nedeljo glasujemo na svojem običajnem volišču, nam ni treba storiti ničesar. Pri invalidu, ki se lahko premika le z vozičkom, pa je drugače: če mu je njegovo volišče zaradi arhitektonske ovire nedostopno, lahko sicer voli na posebnem volišču, a le, če tri dni prej to posebej zahteva od okrajne volilne komisije. Da bi to lahko storil, mora ugotoviti, kje ta sploh je, oblikovati dopis ...

Ustavno sodišče je presodilo po pritožbi treh invalidov; med njimi je bil tudi Herman Harij, ki pred zadnjimi lokalnimi volitvami v Mariboru ni mogel na svoje volišče, ker je občinska volilna komisija izbrala prostore v osnovni šoli, do katerih so vodile stopnice. Kot alternativo so mu ponudili posebno volišče za invalide na povsem drugem koncu mesta. V šoli, kjer je bilo običajno volišče, in drugih javnih stavbah v bližini so prostori, do katerih bi z vozičkom lahko prišel. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leto pozneje se je v Mariboru celo zgodilo, da so za invalide izbrali takšno posebno volišče, da je 73-letni distrofik Franc Toplak ugotovil, da tudi do tega posebnega volišča za invalide na povsem drugem koncu drugega največjega mesta v državi ne more – ker so tudi do njega vodile stopnice.