Erjavec: Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo

Prvak Desusa je na slovesnosti ob 25-letnici delovanja stranke poudaril njeno zavzemanje za upokojence.

Objavljeno
28. maj 2016 13.30
Karl Erjavec po sestanku s predsednikom vlade 21.avgusta 2015 [Karl Erjavec,ministri,vlada,Ljubljana]
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Volčji potok – Prvak Desusa Karl Erjavec je bil na slovesnosti ob 25-letnici delovanja stranke oster do koalicijskih partnerjev. »Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo in še bolj nenavadno, da se neka stranka hvali z več kot stoletno tradicijo v državi, stari 25. let,« pravi.

V teh dneh obletnice svojega delovanja praznujejo vse tri koalicijske stranke. SD 120. obletnico strankarske organiziranosti socialne demokracije na Slovenskem, največja vladna stranka pa drugi rojstni dan. »Le Desus je objektivna, saj je nastala z nastankom države, si takrat nadela sedanje ime, ki ga ni spreminjala. Nismo kameleoni, stojimo za svojim programom,« je v izjavi novinarjem pred pred slovesnostjo v Volčjem potoku poudaril Erjavec, ki Desus vodi že od leta 2005.

Prav to zavzemanje Desus po njegovem mnenju povzroča veliko nejevolje v političnem prostoru, deležni so pritiskov ter očitkov, da izsiljujejo. A po njegovih besedah željo le tisto, kar so starejši z minulim delom zaslužili. Pri tem je Erjavec izpostavil še mlade, ki danes dvomijo v pokojninsko blagajno, taka miselnost pa da je slaba popotnica za mladino in državo.

»Če bi 600.000 upokojencev vedelo, kdo zastopa njihove interese, bi bila DeSUS zagotovo zmagovalka volitev,« meni prvak DeSUS, ki je prepričan, da se bo nekoč to zgodilo. Če bi leta 1994 nekdo rekel, da bo Desus leta 2016 močnejša kot socialni demokrati, pod okriljem katerih je Desus tedaj delovala, bi bil tarča posmeha, je dodal Erjavec.

Treba je storiti vse, da se zaščiti delo, pokojnine, javno zdravstvo in šolstvo, je zavzemanje stranke tudi v prihodnje povzel Erjavec. Pohvalil se je, da imajo danes 11 poslancev in so druga najmočnejša koalicijska stranka, ter ocenil, da jih ljudje prepoznavajo kot tiste, ki branijo zlasti pokojnine.

Desus je sodelovala v skoraj vseh vladah in se zavzemala za pokojnine. Erjavec je na vprašanje, ali so glede na položaj upokojencev naredili dovolj, odgovoril z oceno, da tudi država ni v najboljšem stanju. »Če bi bila država uspešna in bi bilo uspešno gospodarstvo, sem prepričan, da bi imeli boljše plače in pokojnine,« je dejal. Če ne bi bilo prizadevanj Desus, bi bile pokojnine po njegovem mnenju še nižje.

Spomnil je, da so pokojnine letos prvič po nekaj letih zopet usklajevali, pričakujejo pa tudi izredno uskladitev. »Če je država v slabi kondiciji, seveda ni pričakovati, da bi povečevali pokojnine čez zmožnosti države,« je opozoril.

Že tako ali tako po njegovih besedah vsi pravijo, da imajo upokojenci posebno varstvo, da Desus ovira reforme ter razvoj države. A Erjavec napoveduje vztrajanje pri zavzemanjih stranke tudi v prihodnje in ponavlja, da na pokojninsko reformo v letu 2017 ne bodo pristali, kar je pojasnil tudi premierju Miru Cerarju.