Koalicija je enotna in podpira proračun

Med prioritetami so zdravstvo, varnost, investicije v znanost in vlaganja v infrastrukturo.

Objavljeno
15. september 2016 21.08
koalicija
Zoran Potič
Zoran Potič

Brdo pri Kranju − Plače v javnem sektorju, čakalne vrste v zdravstvu, infrastrukturni projekti, izdatki za varnost in investicije so bili glavne teme na koalicijskem vrhu, na katerem je bodoča ministrica za finance Mateja Vraničar Erman predstavila osnutke razreza proračunov za prihodnji dve leti.

Debata koalicijskih poslancev z ministri o proračunskem obdobju 2017-2018 je potekala v bolj umirjenih tonih, kot se je nakazovalo še v začetku tedna, saj so pred vrhom zakopali bojne sekire, ki so jih že brusili zaradi interpelacij zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

Ko so v Desusu in SD potrdili, da ne nameravajo podpreti interpelacij zoper ministre SMC, se je koalicija preusmerila k vsebini oziroma ukrepom vlade, katere mandat vstopa v drugo polovico. Zlasti proračun leta 2018 bo že predvolilno obarvan, zato ne presenečajo besede predsednika Desusa Karla Erjavca, ki je danes zagovarjal dosledno izpolnjevanje zavez iz koalicijskega sporazuma, torej da se regres upokojencem izplača v polni meri.

Erjavec: Regres 2018 za vse upokojence!

Erjavec je spomnil, da so se ob sklenitvi koalicije dogovorili o 40 milijonih evrov za regres, a so zaradi varčevalnih ukrepov v Desusu privolili v polovico manjši znesek. Ker v osnutku proračuna ni predvideno, da bi leta 2018 regresu upokojencev namenili celotni znesek, je Erjavec napovedal, da bodo vztrajali, da bodo tisto leto dobili regres vsi upokojenci. Gospodarski trendi so dobri, država se razdolžuje in finančno konsolidira, zato je prepričan, da večjih težav ne bi smelo biti. »Desus bo podprl proračun,« je bil kratek Erjavec in s tem poslal pomembno sporočilo. Tako kot Desus tudi v SD podpirajo osnutek proračuna, je po koalicijskem vrhu dejal prvak SD Dejan Židan. »Pomembno je, da s proračunom in ukrepi vlade pospešujemo gospodarsko rast in povečujemo zaposlenost. Ukrepe ministrice za zdravje tudi podpiramo,« je izjavil.

Predsednik vlade Miro Cerar je bil zaradi trdne podpore koalicijskih partnerjev zadovoljen. »Nadaljevali bomo finančno konsolidacijo, dobro je, da imamo vse bolj urejene in vzdržne javne finance. V prihodnjem letu bomo vse sile usmerili v zdravstvo, varnost, razvoj v znanosti in vlaganje v infrastrukturo,« je začrtal osnovne smernice proračunske politike za prihodnje leto.

Pred koalicijskim vrhom pa je poslanka SMC in predsednica odbora za finance in monetarno politiko Urška Ban opozorila na dve kritični področji, ki otežujeta zapiranje proračuna. Prvo je področje plač v javnem sektorju, kjer vlada začenja naporen krog pogajanj s sindikati javnega sektorja. V igri je 325 milijonov evrov, če bi se izdatki za plače povečali konec leta, če ne bi vlada ukrepala in dosegla v pogajanjih zmernejšo obremenitev proračuna iz tega naslova. Druga neznanka je znesek povprečnine za občine, tudi z njimi je vlada sredi intenzivnih pogajanj. A kot je dejala Banova, je po njenih informacijah in preračunih mogoče pričakovati, da bodo vsa ministrstva dobila več integralnih sredstev.