Korupcija niso le podkupnine

Korupcije je več kot pred štirimi leti, a podkupujejo drugi, menijo Slovenci.

Objavljeno
15. november 2016 17.09
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana – Korupcija je eden največjih problemov v državi, menijo Slovenci. Prepričani so, da se država z njo ne spopada dovolj in da ni družbeno zaželeno poročati o korupciji. Toda obenem je zelo malo ljudi priznalo, da bi kdaj plačali podkupnino.

Podatki iz najnovejše javnomnenjske raziskave Svetovni barometer korupcije 2015/2016 še kažejo, da poslanci po mnenju vprašanih niso zelo skorumpirani (na semaforju so jim prižgali rumeno luč), čeprav vprašani obenem menijo, da je korupcija najbolj prisotna v državnem zboru (25 odstotkov) in med vladnimi uradniki (23 odstotkov). Več kot dve tretjini (77 odstotkov) vprašanih ne zaupa vladajočim in meni, da so njihovi ukrepi v boju proti korupciji neučinkoviti. A prepričani so tudi, da niti sami ne morejo ničesar narediti, da bi bilo korupcije manj, predvsem ker se bojijo povračilnih ukrepov.

Vid Doria, generalni sekretar Transparency International Slovenia, zato opozarja, da mora država bolj zaščititi prijavitelje, in poziva h kakovostnejšemu delu Komisije za preprečevanje korupcije.

Iz podatka, da se državljani pri svojih opravilih ne srečujejo s primeri podkupovanja, Doria razbira, da je korupcija zelo sofisticirana. To je, kot pravi, že dalj časa znano dejstvo. Hkrati je po njegovih besedah veliko bolj skrita (ne gre le za neposredno podkupovanje) in zato nevarna, saj je del sistema.

Po podatkih iz raziskave so trije odstotki vprašanih v zadnjih dvanajstih mesecih pri poslovanju z eno od javnih ustanov plačali podkupnino. Najpogosteje se je to zgodilo na sodiščih v civilnih postopkih (štirje odstotki) in pri pridobivanju nadomestila za brezposelnost (trije odstotki).

Po drugi strani so vprašani sodišča in sodnike po prisotnosti korupcije umestili šele na peto mesto (18 odstotkov), za davčnimi uslužbenci in predstavniki lokalnih oblasti (19 odstotkov). Poslovneži si mesto na seznamu delijo s predsednikom države oziroma premierom (17 odstotkov). Po mnenju vprašanih je korupcije med policisti malo, le devet odstotkov; veliko bolj skorumpirani so v njihovih očeh verski voditelji (15 odstotkov).

Tri četrtine vprašanih (74 odstotkov) meni, da je korupcije več kot pred štirimi leti. Med javnimi uslužbenci, ki so prejeli podkupnino, so še učitelji v poklicnih šolah (tri odstotki), uslužbenci v javnem zdravstvu (dva odstotka), prometni policisti (en odstotek) in uradniki, ki izdajajo uradne dokumente.