Na športnih prireditvah brez piva in vina

Poslanci v odboru so z osmimi glasovi za in šestimi proti izglasovali, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Objavljeno
06. maj 2015 23.34
rokomet
S. H.
S. H.

Ljubljana - Predlagatelj Jani Möderndorfer (Zaab) je večkrat poudaril, da novela ne ukinja ukrepov za zmanjšanje pitje alkohola, ampak samo dovoljuje točenje alkohola z manj kot petnajst odstotki na športnih prireditvah.

Poslanci v odboru so z osmimi glasovi za in šestimi proti izglasovali, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zakon so poleg predlagatelja - ki ga bo ponovno vložil v parlamentarno proceduro - podprli še v SDS.

Jani Möderndorfer je dejal, da ne ukinjajo veljavnega zakona, ki je dober, odpravili bi samo prepoved točenja alkoholnih pijač na športnih prireditvah, saj bi športni klubi tako lažje preživeli. Teh je po njegovih podatkih v Sloveniji kar 4000, na teden je okoli 300 športnih dogodkov. Prihodek kluba bi se na račun nove ureditve lahko približal 500 evrom na dogodek; organizatorji bi imeli ekskluzivno pravico prodaje in tudi vso odgovornost.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je podporo zakonu odrekla, ker ne varuje mladih in otrok ter povečuje možnost za nasilje in negativne posledice alkohola. Naštela je skrb zbujajoče podatke: povprečni prebivalec spije med 10 in 13 litri čistega alkohola na leto, vsak deseti pije tvegano, deset na dan se jih zaradi alkohola znajde v bolnišnici. Zakonu so nasprotovale tudi strokovne zdravniške in nevladne organizacije ter državni svet. Nasprotniki so se strinjali, da bi točenje pijač destigmatiziralo alkohol.