Nemec »za dlako« izvoljen za podpredsednika

Tajno je zanj glasovalo 46 poslancev, proti deset. Nekaj pohvale za Nemca pred glasovanjem celo iz SDS.

Objavljeno
17. maj 2016 11.54
DZ
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Za izvolitev Matjaža Nemca za podpredsednika državnega zbora je glasovalo 46 poslancev, proti jih je bilo deset, je dopoldan, uro po začetku seje državnega zbora, razglasil predsednik državnega zbora Milan Brglez. 20 glasovnic je bilo neveljevnih.

Nemec je torej zbral natančno toliko glasov, kot je bilo nujno za izvolitev. Če bi zanj glasoval poslanec manj, bi kandidatura padla.

Majhno število glasov je sprožilo precej začudenja. Pričakovati je bilo namreč, da bo Nemcu koalicija zagotovila vsaj okoli 50 glasov. SMC, Desus in SD združujejo 52 poslancev. Ker je glasovanje o predsednikih in podpredsednikih zbora tajno, natančno ni mogoče ugotoviti, kako so glasovali posamezni poslanci. Zdi se pa, da je bila večina od 20 neveljavnih glasov iz SDS. Ta stranka ima 21 poslancev.

V Desusu je eden poslancev tesen rezultat opisal z oceno, da če bi njihov poslanec Peter Vilfan zamudil s službene poti, na kateri je bil še dan prej, bi Nemec padel. Trditev je vsebovala predpostavko, da je Vilfan na tajnem glasovanju podprl Nemca.

Poslanci so po popolnitvi vrha DZ − Nemec se je že pridružil podpredsedniku iz vrst Desusa Primožu Hainzu − začeli še razpravo o zahtevi SDS, da bi odstavili Milana Brgleza, ker ni dovolil zbiranja podpisov za referendume o šestih zakonih Sindikatu delavcev migrantov Slovenije.

Nemec kot as ali kot joker?

SD je našla asa v rokavu, ko so že porabili jokerja, je pred glasovanjem, ali bo Matjaž Nemec postal podpredsednik zbora, Matej Tašner Vatovec (ZL) spomnil, da je prejšnji teden ob odstopu podpredsednice Bojane Muršič vodja poslanske skupine SD Matjaž Han javno razmišljal, da bi se položaju celo odpovedali.

To je sprožilo številna ugibanja, tudi o sporih v SD. Han je danes, ko je Nemca priporočil v izvolitev poslancem, odločno zanikal napetosti v stranki ali kaj podobnega.

Nekoliko presenetljivo je Nemca pred glasovanjem malo pohvalil tudi Jože Tanko v imenu največje opozicijske stranke. SDS svojega podpredsednika zbora sicer že dve leti protestno noče predlagati. O Nemcu je Tanko dejal, da je bil pri odvzemanju poslanskega mandata predsedniku njihove stranke Janezu Janši bolj previden in razsoden od celotne koalicije, ker je s Francem Križaničem takrat glasoval drugače.

Je pa, je še opozoril Tanko, Nemec kot predsednik pravosodnega odbora v zadnjem letu tudi blokiral sklic nujnih sej tega odbora, ki jih je zahtevala SDS, včeraj pa je glasoval za uvrstitev odločanja o ministru Tonetu Peršaku na dnevni red, čeprav poslovniški pogoj, končana seja odbora za kulturo, ni bil izpolnjen.

Že četrti podpredsednik iz SD 

Nemec je z izvolitvijo postal že četrti podpredsednik DZ iz SD v manj kot dveh letih. SD je najmanjša stranka vladne koalicije z vsega šestimi poslanci. Prvi je bil na začetku mandata Janko Veber. Ko je po nastanku vlade Mira Cerarja postal minister za obrambo, ga je nasledila Andreja Katič. A le za leto, ko so Vebra poslanci na zahtevo premiera Mira Cerarja odstavili.

Že tretja podpredsednica iz SD Bojana Muršič je prejšnji teden v sredo predsedniku zbora Brglezu predala odstopno izjavo zaradi nenamenske rabe denarja svetniške skupine v Rušah in prikrivanja tega ravnanja, odstop je obveljal včeraj, ko so se poslanci z njim seznanili.