Očenaš nezaželen na slavnostni seji DZ

Na slavnostni seji v državnem zboru ni poslancev in poslank SDS.

Objavljeno
24. junij 2013 21.04
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ob 20. uri se je na predvečer dneva državnosti začela slavnostna seja. Po častnem pozdravu zastavonoš veteranskih in domoljubnih organizacij in izvedbi himne je zbrane nagovoril Janko Veber. Proslava dneva državnosti se bo nadaljevala na na Kongresnem trgu. Pogostitev v Cankarjevem domu pa tokrat zaradi varčevanja odpade.

20:20

Na slavnostni seji ni poslancev in poslank SDS, ki so se odločili dan državnosti proslaviti na slovesnosti v Celju zaradi nasprotovanja povabilu praporščakov, ki nosijo rdečo zvezdo.

20:15 Veber: Kriza je, a je premagljiva in premagamo jo lahko sami

»Še nedolgo tega smo se komajda postavljali na lastne, samostojne noge, danes, po dveh pestrih, dinamičnih in razvoja polnih desetletjih, pa smo že krepko zakorakali v polnoletnost. Na dan državnosti, ki je nedvomno osrednji državni praznik, s katerim se državljanke in državljani tudi najbolj poistovetimo, se običajno oziramo v preteklost,« je kot slavnostni govornik v DZ dejal Janko Veber.

Veber je v ospredje svojega govora postavil pojem države. Meni, da se »z vse tesnejšim sodelovanjem s civilno družbo postopoma preobražamo v postmoderno državo, ko se gradijo nove vrednote, nove tradicije.«

Veber je nadalje spomnil na zgodovino slovenskega osamosvajanja od 80. let prejšnjega stoletja dalje. »Z vso energijo smo se lotili vključevanja v evroatlantske integracije. Vpeti v globalizacijske procese smo doživeli silovite tehnološke spremembe in bili priča izjemnemu razvoju. Leto za letom smo dosegali zavidljive uspehe in veljali za najuspešnejšo tranzicijsko državo, za evropsko zgodbo o uspehu.«

»V teh trenutkih moramo ostati z nogami trdno na tleh, naše skupne, pretekle izkušnje me vendarle navdajajo z optimizmom. Ne nazadnje to z vsakodnevnimi prizadevanji dokazujejo tudi na desettisoči prostovoljcev - od gasilcev do krvodajalcev in še mnogih, mnogih drugih. Solidarnost, srčnost in predanost so ponovno vzdramljene vrednote. Kriza je, a je premagljiva in premagamo jo lahko sami,« je še dejal.

19:30 Zaplet pri izvedbi pesmi

Po ideološkem sporu na državni slovesnosti ob dnevu državnosti, kjer bo zaradi »protiustavne prisotnosti simbolov komunističnega režima,« kot menijo v SDS, manjkal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, se je zapletlo tudi pri slavnostni seji državnega zbora.

Težava je izvedba pesmi »Očenaš hlapca Jerneja«, ki so jo povabljeni umetniški gostje pevskega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana želeli izvesti na tradicionalni parlamentarni svečanosti. Gre za pesem, ki so jo v omenjenem zboru priredili po povesti Hlapec Jernej in njegova pravica Ivana Cankarja in se z njo med drugim minuli mesec predstavili na evropskem tekmovanju pevskih zborov v Mariboru.

A vodilni v hramu demokracije, ki mu trenutno predseduje Janko Veber (SD), izvedbe Očenaša - po naših informacijah - niso dovolili, češ da pesem ni primerna praznovanju osamosvojitve Slovenije. V DZ so gostujoče pevce prosili, naj poleg državne himne zapojejo še drugo tematsko sorodno pesem. Ko so slišali za njihov izbor, so zborovodjo Ambroža Čopija menda najprej prosili, naj pesem zamenja, kar je ta odklonil. Tako bo na današnji slavnostni seji v veliki dvorani državnega zbora odmevala le Prešernova Zdravljica.

»Ja, kam smo prišli! Cankar ni ustrezen!?,« je nad stopnjo demokratičnosti v državnem zboru razočaran naš vir.

V Parlamentu zapleta z nastopajočimi niso podrobneje komentirali. Na naša poizvedovanja so odgovorili le, da bo na slavnostni seji poleg pevskega zbora Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana nastopil tudi Trobilni ansambel Akademije za glasbo v Ljubljani - Brass AG. »Skupaj bodo izvedli himno, sledili pa bosta še dve skladbi v izvedbi trobilnega ansambla. Program je usklajen z vsemi nastopajočimi,« so zapisali v parlamentarni službi za odnose z javnostmi.