Na volišča med 15. oktobrom in 15. novembrom

Predsednik DZ Milan Brglez bo v petek sporočil, kdaj bomo volili predsednika republike.

Objavljeno
06. avgust 2017 11.56
M. Č., STA, K. B.
M. Č., STA, K. B.

Ljubljana − Predsednik DZ Milan Brglez bo v petek sporočil svojo odločitev glede datuma volitev za predsednika republike. Kdaj jih bo razpisal, še ni namignil, v skladu z zakonskimi roki pa je pričakovati, da bomo na volišča odšli med 15. oktobrom in 15. novembrom.

Konec letošnjega leta se namreč izteče mandat aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju, svoj prvi mandat je nastopil 23. decembra 2012. V skladu z zakonom o volitvah predsednika republike predsednik DZ predsedniške volitve razpiše najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne ozioma podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

Pahor se bo potegoval za nov mandat, in čeprav je napovedal, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, ga bo pričakovano podprla vsaj SD. V petek je boj za predsedniški stolček napovedala predsednica NSi Ljudmila Novak, v drugih parlamentarnih strankah pa so glede kandidatur ali podpore kandidaturam še skrivnostni.

Je pa kandidaturo napovedalo več drugih znanih in manj znanih obrazov. V tekmo se želijo podati veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, igralec in aktualni kamniški župan Marjan Šarec, pesnik Andrej Rozman - Roza, komik Žiga Papež - Papster, Damjan Murko, Dominik Kozarič, Jožef Jarh, Jordan Zahar, Ludvik Poljanec, Aleš I Cepič, Dušanka Janša in Martina Valenčič.

Za vložitev kandidature je potrebnih 5000 podpisov volivcev oziroma podpora stranke in bodisi treh poslancev ali 3000 volivcev oziroma podpisi desetih poslancev.