Ne koalicija ne ministrstvo še nista videla predloga zakona

Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki ga je Kolar Celarčeva danes predstavila kot usklajenega, očitno ni usklajen.

Objavljeno
20. december 2017 11.25
jer*Milojka K.Celarc
A. S. H., STA, Be. B.
A. S. H., STA, Be. B.

Ljubljana − V koalicijskih strankah oz. njihovih poslanskih skupinah so zatrdili, da niso prejeli predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kot je to na današnji novinarski konferenci zatrdila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dejala je namreč, da je čistopis zakona partnerjem poslala v torek.

V koalicijskih DeSUS in SD zato rešitev, ki jih je danes predstavila ministrica in dejala, da so usklajene z ministrstvom za finance, še ne komentirajo. To, da je ministrica zatrdila, da jim je predlog poslala, pa ga dejansko niso prejeli, se sicer ni zgodilo prvič.

»Ves čas vemo, da je ministrica nesposobna pripraviti korektne predloge. Takšne norosti in toliko laži z njene strani pa nisem pričakoval,« je dejal poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki predloga zakona ni prejel. Ob tem ga preseneča, »da za takšnimi lažmi in takšno ministrico še vedno stoji predsednik vlade Miro Cerar, kar meče slabo luč tudi nanj«.

Pričakovati je, da bo predlog zakona o zdravstvenem varstvu obravnaval vrh koalicije pred četrtkovo sejo vlade. Težko verjetno pa je, da bi vlada takoj, že v četrtek tudi potrdila tako obširen predlog zakona. V DeSUS in SD so sicer že večkrat izrazili tudi pričakovanje, da gre zakon ponovno v javno obravnavo.

Gantar je danes še izpostavil, da brezpogojno zahtevajo tudi soglasje ministrstva za finance glede zakona.

Na finančnem ministrstvu pa so danes prav tako potrdili, da še niso videli besedila predloga zakona. Še vedno opozarjajo na problematičnost rešitev, ki pomenijo povišanje obremenitve stroškov dela z novimi oz. povečanimi dajatvami.

Po predlogu zakona, ki ga je danes predstavila Kolar Celarčeva, bo prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje, razdeljen v pet razredov, znašal bo od 20 do 35 evrov. Takšen prispevek bo sicer omogočal manjšo solidarnost, kot bi si je ministrica želela, a »če hočemo pripeljati zakon k življenju, so potrebni določeni kompromisi«. Si pa Kolar Celarčeva šteje za velik uspeh, da so uspeli pripeljati ta zakon do tega nivoja. Višina zneska prispevka bo po njenih besedah odvisna od statusa zavarovanca, v okviru tega statusa pa od višine njegovega dohodka.