Samostojni in enotni, a ne tako uglašeni

Zaprisega Boruta Pahorja ob drugem mandatu. Tudi letos vzporedna prireditev dela slovenske desnice.

Objavljeno
22. december 2017 22.57
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Redka je priložnost, ko sovpadata slavnostna zaprisega predsednika republike ter slovesnost ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti, in prav to se je zgodilo včeraj.

Po zaprisegi Boruta Pahorja v državnem zboru je v Cankarjevem domu sledila državna proslava, kjer je bil osrednji govornik premier Miro Cerar. Pahor je v govoru poudaril, da si želi biti predsednik vseh in da bi bili ponosni nanj in na državo, ki jo predstavlja. Zavzel se je za strpnost, sodelovanje, inovativno Slovenijo, strukturne reforme, za Slovenijo v jedru EU in varnost.

Premier Cerar je ob tej priložnosti poudaril pomen enotnosti v Sloveniji. »Nismo isti, smo pa lahko enotni, če smo enakopravni. Različnih glasov smo in različnih zvenov, a za ubrano melodijo, za uspešen koncert, je dobro biti uglašen in vedeti, kaj igramo,« je dejal Cerar v svojem govoru.

A tega nekateri niso slišali, saj, kot je postalo že povsem običajno, je del politike tudi letos organiziral vzporeden dogodek ob dnevu, ko so Slovenci in Slovenke pred 27 leti množično podprli plebiscit o samostojnosti Slovenije. Medtem ko so prebivalci Slovenije samostojnost po skoraj treh desetletjih že povsem ponotranjili, je enotnost pojem, ki jo politična elita danes stežka uresniči. To se je zgodilo tudi včeraj; ko se je večina predstavnikov slovenske politike ob 18. uri udeležila slovesne seje državnega zbora in nato državne proslave ob 20. uri v Cankarjevem domu, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve znova organiziralo paralelno proslavo na dan in ob uri osrednje državne proslave, slavnostni govornik pa je bil prvak SDS Janez Janša.

Četrt stoletja državnega zbora

Včeraj so v državnem zboru proslavili tudi 25-obletnico delovanja državnega zbora. Pred četrt stoletja so v začetku decembra prvič potekale volitve v 90-članski zbor, potem ko so prve demokratične volitve leta 1990 potekale še v tridomno skupščino z 240 delegati. Državno proslavo v Cankarjevem dnevu je letos zaznamoval govor predsednika vlade Mira Cerarja in prireditev pod naslovom Uglaševanje, ki je nastala pod taktirko dua Silence Borisa Benka in Primoža Hladnika. Avtorja sta pripravila koncert za dvomilijonski orkester, izvedel ga je simfonični orkester RTV Slovenija. Umetniški del prireditve je povezal kulturo in znanost, ki definirata nacionalno identiteto, vse to pa so uprizorili še pianist Igor Vićentić, letošnji Borštnikov nagrajenec za mladega igralca in večkratni prvak ter državni rekorder v recitiranju števila pi Nik Škrlec, za videokuliso pa so poskrbeli študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki so posneli kratki film Oblikovana utopija. Mentorica skupine študentov Barbara Predan je pojasnila, da film ponuja odgovor na vprašanje, kako lahko oblikovanje izboljša svet in ustvari primernejši prostor za življenje.