SDS in Janša oglobljena zaradi objave arhivskih dokumentov

SDS bo morala zaradi nedovoljene objave arhivskega gradiva poravnati globo v višini nekaj več kot 2.000 evrov.

Objavljeno
31. maj 2011 18.28
Marko Jakopec, notranja politika
Marko Jakopec, notranja politika
Ljubljana - Zgodba o arhivskih dokumentih, ki jih je SDS v začetku februarja letos objavila na spletnih straneh stranke, da bi obračunala s predsednikom države Danilom Türkom zaradi dogodkov v Velikovcu, v začetku letošnjega februarja pa jo je prvo razkrilo Delo, je doživela epilog. SDS bo morala poravnati globo v znesku malo več kot 2000 evrov, menda pa je inšpektorat s 417 evri kot odgovorno osebo oglobil tudi predsednika stranke Janeza Janšo.

Po objavi »zloženke« na spletni strani SDS in razkritju Dela so v arhivu potrdili, da gre za lepljenje in prikrojevanje dokumentov. Zato so sami naredili rekonstrukcijo, kaj se je zadnje leto s temi gradivi dogajalo. Ta »preiskava« je trajala kar nekaj časa, saj so morali pregledati 36 škatel dokumentov. Ugotovili so, da v arhivu niso malomarno ravnali z gradivi. Nikoli niso zamešali gradiv v škatlah ali česa podobnega. Očitek SDS, da se je napaka zgodila zato, ker v arhivu delajo z gradivi neodgovorno, torej ne drži.

Inšpektorat za kulturo in medije je v preiskavi ugotovil, da je SDS kršila zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, saj je na svoji spletni strani objavila arhivsko gradivo brez dovoljenja arhiva. V SDS napovedujejo, da bo stranka skladno z zakonom vložila zahtevo za sodno varstvo.

Inšpektorat za kulturo in medije je imel pri vodenju tega postopka nekaj težav, saj pri SDS niso hoteli posredovati podatka, kdo je bil odgovoren za objavo arhivskih dokumentov na spletnih straneh stranke. Inšpektorat se je zato obrnil na predsednika stranke in mu tudi vročil poziv, naj da izjavo o prekršku.