SDS: Desnica ima pravi recept za izhod iz krize

NSi+SLS o skupnem sodelovanju tudi v prihodnje. Aleš Hojs se čuti velikega osmoljenca. V NSi bo v prihodnjih dneh vroče.

Objavljeno
25. maj 2014 20.23
Posodobljeno
25. maj 2014 20.23
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika, Mo. Z., Ni. Č., Delo.si
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika, Mo. Z., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V zmagoviti SDS kljub še nekoliko izboljšanem rezultatu glede na prejšnje evropske volitve pretiranega slavja ni. S šampanjcem so nazdravili izvoljeni trojici in se ob spremljanju reultatov drugih strank nasmihali polomu večine levih strank.

»Volitve v evropski parlament so prvi korak k večjim političnim spremembam, ki Slovenijo čakajo v letošnjem letu, rezultatu skupaj z uspehom SLS in NSi pa bi lahko rekli 50 plus,« je dejal nosilec strankine liste Milan Zver, ki danes praznuje tudi 52 let.

Prvak SDS Janez Janša se je v prvem odzivu na rezultate vzporednih volitev, ki kažejo, da je stranka na današnjih volitvah dobila tri poslanske mandate, najprej zahvalil volivcem za glasove, ob tem pa poudaril, da ti kažejo na to, da je v slovenskem prostoru zgolj ena stranka, ki ta trenutek ponuja resen program in kadrovsko ponudbo. Sicer pa je, kot je dejal, razočaran nad »neobetajočim političnim prostorom«, ki da njegovi stranki onemogoča resno in vsebinsko tekmo z drugimi strankami. Tudi tokrat se ni izognil kritiki medijev, ki so po njegovem sokrivi za nizko volilno udeleżbo, na vprašanje, ali se je ob morebitnem uspehu stranke tudi na državnozborskih volitvah pripravljen umakniti z mesta predsednika SDS, pa ni odgovoril.

Edino presenečenje na listi največje parlamentarne stranke je izvolitev Patricije Šulin. Gre za nekdanjo poslanko, ki je v državnem zboru leta 2012 eno leto nadomeščala tedanjega ministra Zvonka Černača. V Bruslju se bo, kot pravi, ukvarjala s finančnimi zadevami.

»Desnica se krepi in očitno imajo desnosredinske stranke pravi recept za izhod EU in Slovenije iz krize,« je po pisanju STA dejala druga z liste SDS Romana Tomc. Po njenem tudi rezultati iz ostalih evropskih držav kažejo, da zmagujejo desnosredinske stranke. Ob tem Tomčeva upa, da bo na vseh naslednjih volitvah desna sredina dosegla podoben izid kot na tokratnih volitvah oziroma da bo njen izid še boljši.

Po besedah Patricije Šulin rezultati evropskih volitev kažejo, da volivci zaupajo SDS. Z rezultatom je zadovoljna, nizko volilno udeležbo pa pripisuje splošnemu stanju v državi, pa tudi negativni kampanji medijev v zvezi z evropskimi volitvami. Visoko podporo desni sredini najverjetnejša prihodnja evropska poslanka pripisuje temu, da so »volivci znali prepoznati, komu zaupajo«, ter razdrobljenosti levice.

NSi+SLS o skupnem sodelovanju tudi v prihodnje

Vodilni predstavniki skupne liste Nsi in SLS so bili z rezultatom zadovoljni, čeprav primerjava z rezultatom pred petimi leti, če seštejemo uspeh Nsi in SLS, ki je znašal okoli 20 odstotkov, ne kaže tolikšnega
uspeha.

»Smo pa dobili dva mandata, kar je močna potrditev sodelovanja in povezovanja dveh strank,« je skušal biti prepričljiv Lojze Peterle. Zase je dejal, da postaja takorekoč sila kontinuitete, saj bo v Evropskem
parlamentu opravljal že tretji mandat. Z njim se je strinjal tudi predsednik SLS Franc Bogovič, ki ne vidi težav v tem, da bo vodil stranko iz Bruslja. »Počakajmo, kako bo v prihodnje,« je bil njegov odgovor na vprašanje, ali bo SLS peljal tudi na parlamentarne volitve.

Predsednica NSi Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, Lojze Peterle in Franc Bogovič so včeraj zagovarjali sodelovanje obeh strank tudi na parlamentarnih strankah. Možnih oblik je veliko, a najprej je treba ovrednotiti dosežek na evropskih volitvah, je menil Peterle.

Aleš Hojs, podpredsednik NSi, ki je bil drugi na skupni listi se je čutil velikega osmoljenca, saj ga je s preferenčnimi glasovi prehitel Bogovič. Zato ne preseneča, da je podvomil v volilni uspeh. »Preučiti moramo, ali smo projekt dobo zastavili. Po analizi pridobivanja preferenčnih glasov, bo možna realna ocena o uspešnosti projekta. Če bomo ugotovili, da so letošnji rezultati skupne liste boljši od seštevka odstotkov NSi in SLS pred petimi leti, bomo lahko govorili o uspehu. Če pa bomo ugotovili, da imamo letos manj podpore, bomo težko sami sebi lagali, da je to uspeh,« je ugotavljal Hojs.

Po teh izjavah se je vodstvo NSi (Ljudmila Novk, Matej Tonin in Robert Ilc, glavni tajnik) s Hojsem zapletlo v v dolg pogovor, kar napoveduje, da bo v prihodnjioh dneh v NSi še precej vroče.