SDS zaradi Haradinaja interpelira notranjo ministrico

Györkös Žnidarjeva o interpelaciji: Policija je v primeru Haradinaja strokovno in zakonito opravila svoje delo.

Objavljeno
24. junij 2015 16.49
Pi. K., Ma. F., Delo.si
Pi. K., Ma. F., Delo.si
Ljubljana - Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar.

Glavni očitek poslancev in poslank SDS je dogajanje v zvezi z nekdanjim kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem, ki je bil prejšnji teden zaradi stare srbske tiralice zadržan na brniškem letališču. Po mnenju SDS je bilo njegovo zadržanje in odvzem potnega lista »med drugim v nasprotju s Konvencijo Združenih narodov o specialnih misijah iz leta 1969 in s tem tudi v nasprotju z 8. členom slovenska ustave.«

Po njihovi oceni je situacija z Haradinajem Republiki »Sloveniji povzročila nepotreben in težko popravljiv padec ugleda z vidika delovanja pravne države in dobrih odnosov z Republiko Kosovo, ki so bili do tega dogodka zgledni.« Nadalje navajajo, da bo omenjeni zaplet negativno vplival na gospodarsko sodelovanje med Kosovom in Slovenijo, s čimer da bo nastala ogromna škoda slovenskemu gospodarstvu.

Poslanke in poslanci SDS v interpelaciji ministrici očitajo še, da je pri odvzemu diplomatskega potnega lista Haradinaju prišlo do nepravilnosti pri izvajanju 2. člena pogodbe med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o izročitvi, da je prišlo do opustitve dolžnega ravnanja pri izvajanju nadzora nad izvajanjem zakona o nadzoru državne meje, zmanjšanje ugleda Slovenije v mednarodni javnosti, nespoštovanja in nepoznavanja mednarodnih pogodb in povzročitev politične in gospodarske škode v odnosih z Republiko Kosovo.

Ministrica izgubila osebno integriteto

Po oceni vlagateljev je ministrica Vesna Györkös Žnidar neposredno subjektivno odgovorna oziroma vsaj objektivno in politično odgovorna. »Ministrica za notranje zadeve je glede na vse, kar se je v zvezi s tem dogodkom zgodilo, izgubila osebno integriteto, ki je nujna za opravljanje funkcije ministrice. S tem je izgubila tudi zaupanje javnosti, kot taka pa ne more več odgovorno opravljati funkcije, na katero je bil imenovana.«

Odziv ministrice

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je presenečena nad informacijo, da je stranka SDS v parlamentarni postopek vložila interpelacijo, piše STA. Policija je namreč strokovno in zakonito opravila svoje delo v tem primeru, so zapisali na ministrstvu.

Ministrica z besedilom interpelacije še ni seznanjena, zato ne ve, kaj se ji v tem primeru natančno očita. Vsekakor pa se bo po prejemu in preučitvi besedila na očitke tudi odzvala.

Erjavec ne vidi razloga za interpelacijo

Prvak Desus in zunanji minister Karl Erjavec ne vidi razloga za interpelacijo, ki jo je zoper notranjo ministrico vložila SDS. Zadeva v zvezi s pridržanjem nekdanjega kosovskega premierja, ki je razlog za interpelacijo, je bila namreč uspešno rešena in ne bo imela vpliva na odnose med državama, je za STA navedel Erjavec.