Stranke strnile vrste proti hrvaški ofenzivi

Smiselno bi bilo, da bi Sekolčevega naslednika imenovala vlada. Ime novega arbitra že prihodnji teden.

Objavljeno
24. julij 2015 22.10
Pija Kapitanovič, Delo.si, Barbara Hočevar, notranja politika
Pija Kapitanovič, Delo.si, Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Predsednik vlade Miro Cerar je danes povabil predsednike strank in vodje parlamentarnih skupin na posvet o nadaljnjih korakih po odstopu slovenskega arbitra Jerneja Sekoleca. Slovenija ima namreč le 15 dni časa za predlaganje novega arbitra. Zato naj bi že sredi prihodnjega tedna dosegli konsenz o novem imenu.

»Vsi pričakujemo, da bo arbitražni tribunal po tem, ko bomo predlagali novega člana, normalno nadaljeval z delom in v čim krajšem roku sprejel ustrezno odločitev,« je poudaril Cerar po srečanju. »Predstavniki vseh parlamentarnih strank smo se dogovorili, da bomo na posvetu prihodnji teden skušali doseči konsenz o arbitru,« je še povedal. Parlamentarne stranke imajo tako zdaj nekaj dni časa, da predlagajo kandidate za arbitra, na podlagi teh pa se bodo nato skušali poenotiti in izbrati skupno ime. Po neuradnih informacijah naj bi se ponovno srečali že v torek.

Odbor za zunanjo politiko državnega zbora bo od vlade že jutri prejel predlog sprememb postopka imenovanja članov mednarodnega sodišča, o katerem bo opravil tudi razpravo. Kot je po današnjem srečanju dejala podpredsednica SDS Alenka Jeraj, bo na odboru jutri odločeno, ali naj o kandidatu odloča DZ ali vlada. Po veljavnem zakonu o predlaganju kandidatov za sodnike mednarodnih sodišč so postopki bistveno predolgi, da bi bilo mogoče arbitra izbrati v dveh tednih, saj že denimo rok za prijave na prosto mesto, ki ga razpiše ministrstvo za pravosodje, ne sme biti krajši od 15 dni.

»Slovenija je že pri imenovanjih na druga sodišča, na primer Evropsko sodišče za človekove pravice ali arbitraže v Mednarodnem centru za reševanje sukcesijskih sporov, ravnala brez uporabe tega zakona, se pravi, da je imenovanje opravila vlada. Verjetno je tudi v tem primeru ta možnost tista, ki se kaže kot najbolj realna,« meni dr. Vasilka Sancin s katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Kot je po srečanju dejala predsednica NSi Ljudmila Novak, v njeni stranki ne bi nasprotovali temu, da bi člana sodišča predlagala vlada, če bi se o kandidatu prej pogovorili. Tudi ostali udeleženci srečanja so poudarjali pomembnost enotnosti politike, predsednik SD Dejan Židan je ocenil, da bi po enem od možnih scenarijev slovenski arbiter lahko bil imenovan že prihodnji teden.

Pričakovati je, da bo državni vrh naredil vse, da bo kandidat predlagan v roku. Če pa vladi v predvidenem času kljub enotnosti politike ne bo uspelo predstaviti »svojega« imena, bo to nalogo prevzel predsednik arbitražnega sodišča. Kar pa, po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov, vseeno ne bi smelo pomeniti hudega hendikepa za slovensko stran.

Kot možna kandidata za novega nacionalnega arbitra se omenjata ustavni sodnik Ernest Petrič in pravnik Borut Bohte.

***

Potek afere Prisluškovanje

Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je o podrobnostih z zaupnih razprav pri predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumeu obveščal slovensko zunanje ministrstvo oziroma agentko Simono Drenik, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela, je v sredo poročal hrvaški časopis Večernji list.
Po razkritju je sledila ofenziva hrvaške politike za ustavitev arbitražnega postopka, slovenska stran pa je bila ob novicah o objavljenih posnetkih prisluškovanja in izjavah hrvaških politikov zadržana. Objava posnetkov prisluškovanja bo imela dolgoročne posledice za obe državi na več ravneh, zatrjujejo analitiki. Prva se je že zgodila: arbitražni sodnik Sekolec in agentka Drenikova sta dan po objavi posnetkov odstopila 

Slovenija mora kandidata za novega arbitra predlagati v 15 dneh.

V dosje smo zbrali prispevke, ki prikazujejo potek afere, pojasnjujejo in komentirajo njeno ozadje.