Trop Skaza: Ko so začeli vpletati družino, sem izstopila

Novih pogodb, z izjemo specializacij, ne bo podpisovala. Bešič Loredan načeloma pripravljen prevzeti ministrovanje.

Objavljeno
25. marec 2014 14.18
Posodobljeno
25. marec 2014 14.26
Novi ministri
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana − Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza na novinarski konferenci ni razkrila, kdo naj bi nanjo izvajal pritiske, kar je navedla za razlog za odstop. »Če danes od mene pričakujete, da vam bom govorila o imenih in interesnih skupinah, ne bom,« je dejala Trop Skaza.

»Od prvega dne ministrovanja sem bila deležna medijskih diskreditacij, ko pa so začeli vpletati družinske člane, sem izstopila. (...) Jaz in moja družina smo iz dneva v dan pod različnimi pritiski, ki jih ne prenesem.«

Kritiko, da je neodgovorno, da ministrsko mesto zapušča po enem mesecu, sprejema. »Mislila sem, da zdržim več,« je dejala. In še: »Vedela sem, da bo zadeva težka in zahtevna, da bo tako zahtevno, pa ne.«

Zavrnila očitke, da je bilo njeno ministrovanje dogovorjeno, da bi lahko podpisala nekatere pogodbe. Dejala je tudi, da je mož oddal ponudbo za gradnjo urgence v Novem mestu še preden je postala ministrica. »Je to kaj narobe?,« se je vprašala. Podjetje Klima Ptuj je sicer, kot se je izkazalo, oddalo najugodnejšo ponudbo.

Ministrica je v treh tednih sicer podpisala deset pogodb v vrednosti 13,37 milijona evrov - Sanacija vodovoda na onkološkem inštitutu, IMP protipožarni sistemi d.o.o. za urgentni center Jesenice, Sanolabor d.d. (medicinska, računalniška oprema), Transplant RS, Astec d.o.o (prehod na omrežje zNET), Nacionalni inštitut za javno zdravje (sofinanciranje EU projektov), IBT SPI d.o.o. (požarnovarnostna sanacija), Center za zdravje in razvoj, Lekarniška zbornica Slovenije, Poplas Susič Antonija (svetovanje na področju referenčnih ambulant).

Na novinarsko vprašanje, zakaj je podpisala vse te pogodbe, razpisa za 213 specializacij pa še ne, je dejala, da je razpis usklajen in ga bo podpisala še preden zapusti resor. To je popoldan tudi storila in podpisala soglasje za 229 razpisanih specializacij.

Ostalih pogodb ne bo podpisovala, čeprav bi jih tehnično lahko, vse dokler se državni zbor ne bo seznanil o njenem odhodu.

Premierki Alenki Bratušek se je zahvalila za zaupanje, žal ji je, da »zaupanje ni zdržalo tega mandata«.

Komentirala je tudi svojo napoved, da bo njen soprog premislil o odprodaji lastniškega deleža v podjetju Klima Ptuj, če bo postala ministrica. Kot pravi, se je odločil, da tega ne stori. Podjetje je začel iz nič leta 1996, poročila pa sta se leta 2008. Pripomnila je, da je protikorupcijska komisija pojasnila, da sklepanje poslov Klime Ptuj z javno upravo ne bi bilo sporno, če to ni ministrstvo za zdravje.

Bratuškova je danes sicer ocenila tudi, da je bila Trop Skaza tarča napadov, ker je napovedala spremembe pri skupnih javnih naročilih v zdravstvu in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstvene zavarovalnice ob tem navajajo, da do sedaj od ministrice niso dobile izhodišč za spremembe zdravstvenega zavarovanja, niti ne povabila v pripravo zdravstvene reforme. Dopolnilno zavarovanje pa v zdravstvu sicer ni največja težava, navajajo, potrebne so tudi druge spremembe.

Trop Skaza se, kot pravi, odpravlja nazaj na svoje staro delovno mesto. Pred prevzemom funkcije ministrice za zdravje je bila predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kdaj namerava Bratuškova predstaviti novega kandidata?

V prihodnjih dneh bo opravila več pogovorov z možnimi kandidati, je pojasnila premierka, v navezavi je tudi z kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom. Razmišljala je tudi, da bi sama prevzela ministrstvo za zdravje, vendar bi bilo po njenem bolje poiskati človeka, ki bi bil pripravljen prevzeti ministrstvo in usmeriti vse svoje sile v reševanje razmer v zdravstvu.

Bešič Loredan je sicer za STA, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo. Z Bratuškovo se bo sestal predvidoma konec tedna.

Bratuškova: Vseh težav ni mogoče rešiti v mesecu dni

Na očitek zdravniške zbornice, da bo moral nekdo prevzeti odgovornost, je Bratuškova odgovorila, da vseh težav ni mogoče odpraviti v mesecu dni. »Vsi skupaj se moramo zavedati, da Alenka Bratušek ne more čez noč rešiti vseh problemov, ki so se nabirali 20 let. V mesecu dni je bilo narejenega v primerjavi z zadnjim letom ogromno: podpisani sta bili pogodbi o izgradnji oddelka za hematologijo v UKC in pogodba o sanaciji na onkološkem inštitutu. Takoj smo začeli reševati razmere na nivoju družinske medicine in tako nameravamo delovati naprej,« je dejala premierka.

Premierka je spomnila, da je bila na začetku leta že dogovorjena z nekdanjim predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom, da bi prevzel ministrstvo za zdravje, vendar so to namero preprečili nekateri koalicijski partnerji. »Že takrat mi je bilo žal, da z njim nisem uspela. Prepričana sem, da danes ne bi bila v takšni situaciji kot sem, če bi se takrat uspeli dogovoriti z Igorjem Šoltesom, ki ima veliko več političnih izkušenj.«

Bratuškova je tudi priznala, da je ob prevzemu vlade storila napako, ker je na resorju za zdravje pustila ministra iz Janševe vlade Tomaža Gantarja, ker pri njem očitno ni bilo dovolj volje za izvedbo reform. Tako se v koaliciji celo leto niso veliko posvečali zdravstvu in reformam, je dejala premierka. V mesecu dni so po njenem naredili veliko več kot v celem letu, a priznava, da časa ni mogoče zavrteti nazaj, zato je treba gledati naprej.