»Uskladili smo ključne rešitve zdravstvenega zakona«

Ministrici za zdravje in finance ter premier Cerar so postavili temelje zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Objavljeno
21. december 2017 10.49
Premier Miro Cerar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta obiskala Porodnišnico Ljubljana in v uporabo predala nov ultrazvočni aparat. Ljubljana, Slovenija 30.novembra 2016. [Kolar Celarc Milojka,Cerar
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana − Ministrici za zdravje in za finance Milojka Kolar Celarc in Mateja Vraničar Erman sta po jutranjem sestanku pri premieru Miru Cerarju sporočili, da so uskladili ključne rešitve, na katerih temelji zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Zdaj je čas, da ga predstavijo koaliciji, da izpilijo finese, je povedala Vraničar Ermanova, ki je po srečanju še spomnila, da so več mesecev skupaj oblikovali zakon in uskladili temeljne rešitve.

Kolar Celarčeva je podobno poudarila, da so na sestanku pri predsedniku vlade ugotovili, da so vse vsebinske rešitve, zlasti tiste, ki zadevajo finančni del predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, usklajene. Bodo pa potrebna še redakcijska usklajevanja, je povedala.



Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Foto: Roman Šipić/Delo

Presenečeni Erjavec

A tudi prvi odzivi partnerjev zakonu ne obetajo nič dobrega. Po sredini ostrini Desusovega poslanca Tomaža Gantarja, ki je ministrici očital laži, je danes tudi prvak Desusa Karl Erjavec poudaril, da je nad dogajanjem presenečen. »To je način dela ministrice za zdravje, ves čas se soočamo s temi težavami. Ona trdi, da je zakon usklajen, ko pride do razprave, pa ugotovimo, da temu ni tako,« je dejal v izjavi novinarjem ob prihodu na vrh koalicije.

Po njegovem mnenju se ministrica za zdravje obnaša tako, kot da je v prvem letu mandata, medtem ko se vsi koalicijski partnerji zavedajo, da je nekaj mesecev pred volitvami težko sprejemati kakšen pomemben zakon. Zakon o zdravstvenem varstvu pa je eden najpomembnejših, je spomnil in obenem priznal, da mu predstavljen predlog ni všeč. Po njegovih ocenah namreč favorizira bogatejše, ne pa tistih z nizkimi dohodki.

Predlog po njegovem mnenju sploh ne more v javno razpravo, saj ni usklajen, ministrica pa s tem, ko »tako neodgovorno vlaga zakone oziroma jih naznanja v javnosti, dela škodo«. Po Erjavčevih ocenah ni veliko možnosti, da bi zakon sprejeli do konca mandata.

Spomnil je tudi, da so v Desusu že večkrat izpostavili nezadovoljstvo z delom ministrice Kolar Celarčeve, premier pa je vztrajal, da nadaljuje svoje delo, ter s tem prevzel več odgovornosti. Nekaj mesecev do parlamentarnih volitev pa po Erjavčevem mnenju verjetno ni smiselno odpirati razprave o odgovornosti ministrice.