Večina strank o podpori Ceti še koleba

Večina strank bo prednosti in slabosti sporazuma še preučila, v Združeni levici pa mu ostro nasprotujejo.

Objavljeno
16. februar 2017 21.24
TOPSHOT-FRANCE-EU-PARLIAMENT-VOTE
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Sprva bo veljal le del trgovinskega sporazuma med EU in Kanado, številni sporni deli pa bodo veljali šele, ko jih bodo ratificirali vsi parlamenti. Čeprav so civilna družba, sindikati, nevladne organizacije ves čas opozarjali na mnoge sporne točke sporazuma, od zniževanja pravil na področju varovanja delavskih pravic, okolja, prehrane in potrošnikov, ga je vlada podprla že pred časom.

Premier je zatrdil, da je dosegla vključitev mnogih za nas pomembnih pogojev. Največ kritik je bilo na račun ICS, mehanizma za reševanje sporov, ki omogoča tožbe korporacij proti državam pred arbitražnim sodiščem. Ta je sicer izvzet iz začasne rabe, kar pomeni, da bo veljal le, če bo dobil blagoslov parlamentov. Za zdaj poslanske skupine o podpori Ceti še niso odločene.

Mogoč tudi referendum

Najglasneje sporazumu nasprotujejo v Združeni levici, kjer so želeli sklicati tudi referendum, a niso dobili podpore državnega zbora. Luka Mesec, vodja poslancev ZL, poudarja, da je to sporazum nove generacije, ki posega v regulacije znotraj držav, kar bo prineslo še večjo podreditev držav mednarodnemu kapitalu. »Ceta je grožnja za demokracijo, suverenost in delovna mesta«, zato bodo storili vse, da ne bo ratificirana, napoveduje Mesec. Socialni demokrati so bolj zadržani. Pričakujejo, da bodo pred ratifikacijo dobili odgovore na vse dileme, tudi o arbitražnem tribunalu za investicijske spore. Odločitev bodo sprejeli na podlagi nove študije o učinkih sporazuma na državo.

Uradnega stališča nimajo niti v Desusu. O podpori bodo še razpravljali, prisluhnili pa bodo tudi svojemu evroposlancu, ki je glasoval proti. Do sporazuma so bili ves čas skeptični, in čeprav za referendumsko pobudo niso glasovali, tega ne izključujejo v prihodnje. Dodatna pojasnila, zlasti od vlade, pričakujejo tudi v Zavezništvu socialno-liberalnih demokratov. Če sporazum državi ne bo škodoval, ga bodo podprli.

V SDS bodo glasovali za ratifikacijo, saj se bo evropski BDP zaradi Cete povišal za 11,6 milijarde evrov. Protekcionizem, monopoli in politika izolacije povzročajo nepopravljivo gospodarsko škodo in zmanjšujejo blaginjo državljanov, so prepričani.

Ceti so naklonjeni tudi v NSi in SMC. Sporazum odpira priložnosti za slovenska podjetja, prinaša delovna mesta, priložnosti za trgovino in naložbe, menijo v SMC. So pa njihovi poslanci zahtevali, da se ohrani evropske standarde na okoljskem, zdravstvenem, delovnopravnem, socialnem področju ter področju hrane, skupaj z omejitvami glede gensko spremenjenih organizmov. V naknadno pripravljeni izjavi so izpogajali zaščito vodnih virov in varne hrane ter umik ICS iz začasne uporabe. Pred ratifikacijo bodo v SMC konkretne učinke Cete še dodatno proučili.

O ratifikaciji Cete pa smo se pogovarjali tudi z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom.