Vlada neenotna glede proračuna, potrebna so dodatna usklajevanja

Vlada bo razpravo o spremembah proračuna 2018 in predlogu proračuna 2019 nadaljevala prihodnji teden.

Objavljeno
06. julij 2017 19.56
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Vlada je po več urah obravnave prekinila razpravo o predlogu sprememb državnega proračuna za 2018 in predlogu proračuna 2019 jo bo, »ker so potrebna dodatna usklajevanja«, nadaljevala prihodnji teden, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Razmeroma ugodni gospodarski kazalniki in s tem povezani proračunski prilivi so dodatno povečali proračunske apetite koalicije, ministrov in proračunskih porabnikov – med največjimi je javni sektor, omeniti velja tudi transfere v druge javnofinančne blagajne – a manevrskega prostora za zvišanje celotnega obsega proračunske porabe praktično skoraj ni, saj Slovenijo vežejo stroga javnofinančna pravila.

Obseg porabe zakoličen že aprila

Vlada je namreč nekatere ključne proračunske številke za prihodnja leta že zakoličila aprila, z odlokom o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2018-2020. Za državni proračun sta za leto 2018 predvidena najvišji obseg izdatkov v višini dobrih 9,5 milijarde evrov in 0,2-odstotni primanjkljaj, leta 2019 pa je predviden najvišji obseg izdatkov blizu 9,7 milijarde evrov in 0,6-odstotni primanjkljaj.

Kar zadeva celotne javne finance in vse štiri javne blagajne, mora Slovenija slediti fiskalnemu pravilu, ki narekuje odpravo strukturnega primanjkljaja in izravnane javne finance najkasneje do leta 2020. V skladu s tem je za prihodnje leto predviden 0,2-odstotni javnofinančni primanjkljaj, izdatki sektorja država pa lahko znašajo največ 19,158 milijarde evrov.

Za leto 2019 pa je že predviden javnofinančni presežek v višini 0,2 odstotka BDP in najvišji obseg izdatkov v višini dobrih 19,5 milijarde evrov,

Na polnjenje državnega proračuna v 2018 bo sicer ugodno vplival prihodek iz naslova povračila pet odstotkov zadržanih sredstev finančne perspektive EU za obdobje 2007-2013, to je 205
milijonov evrov (oziroma 0,5 odstotka BDP).

Vlada o tem in onem

Vlada je z uredbo določila tudi višino dodatnega plačila policistom v času posebnih obremenitev.

Imenovala je tudi medresorsko koordinacijsko skupino za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki jo bo vodil državni sekretar Erik Kopač. V sklopu te skupine je ustanovila še delovno skupino za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča in medresorsko delovno skupino, ki bo poskrbela za pripravo kartografskih podlag v skladu z arbitražno razsodbo.