Zbor bliskovito o zapiranju meje

O spremembi zakona o tujcih bo državni zbor odločal že čez dva tedna.

Objavljeno
13. januar 2017 20.35
afp TOPSHOT-GREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – O spremembi zakona o tujcih, ki bi ob morebitnem novem migrantskem valu omogočila zaprtje meja, bo državni zbor odločal že čez dva tedna. S spremembo, ki jo je prejšnji teden predlagala vlada, bi večino beguncev lahko ustavili že na meji, tiste, ki bi jim v državo uspelo vstopiti ilegalno mimo mejnih prehodov, pa bi naglo vrnili.

Nujni postopek odločanja o popravkih ureditve, da bi preprečili »težko popravljive posledice za državo«, je zahtevala vlada. Da bo zbor tudi res hitro odločal, pa so v kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza izglasovali predstavniki poslanskih skupin SMC, Desusa in SD. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je pred tem glasovanjem opozorila, da bo sprememba omogočila, da bo vlada, če se spremenijo varnostne razmere, o tem obvestila državni zbor, poslanci pa bodo takrat z dvetretjinsko večino odločili, ali bo država res zaostrila postopke na meji. Vlada z isto spremembo zakona o tujcih predlaga tudi takojšnjo centralizacijo skrbi za begunce z ustanovitvijo urada za begunce.

Hitremu odločanju sta nasprotovala in glasovala proti le Luka Mesec (ZL) in Alenka Bratušek (nepovezani). »Utemeljitev za ta nujni postopek je goli strah. Nobene empirije, nobenih številk,« je dejal Mesec in protestiral, da vlada zaupno govori o zakonu pol leta, zdaj pa pričakuje nadvse naglo odločanje poslancev o rešitvah, ki so po njegovem »protiustavne in tako globoko v nasprotju z mednarodnimi konvencijami, da se je oglasil generalni sekretar Sveta Evrope«. Mesec je dejal še, da je zakon, ko ga je vlada že potrdila, še nenavadno dolgo, pet dni, potoval do DZ. Vladi je očital namerno zavlačevanje, da bi onemogočila razpravo. Vlada je predlog, ki ga je do odločanja res skrivala pred javnostjo, prejšnji teden objavila na svoji spletni strani. Da nekaj dni traja, preden predlog iz vladne palače pride v državni zbor, pa je običajno. »Če bi zakon prišel včeraj, ga danes ne bi uvrstil na sejo. S tem sem povedal tisto, kar si o tem mislim,« je Brglez opozoril, da je predlog dobil v torek, torej še pravočasno.

»Neodgovorno je, da vlada predava o nujnosti in nepopravljivih posledicah, sama pa je potrebovala za pripravo več kot pol leta,« je proti bliskovitemu odločanju poslancev podobno kot Mesec protestirala Bratuškova. Nad štirimi meseci usklajevanj, za katerimi se po njegovem skriva spor med notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem, se je začudil tudi Jože Tanko (SDS), ki je predlagal, da bi krivcema izdali račun. Ni pa Tanko glasoval proti nujnemu postopku odločanja. Podobno se je vzdržal tudi Matej Tonin (NSi).

»Novela je le eden v nizu ukrepov, ki jih moramo imeti pripravljene za primer, če se bodo varnostne razmere spremenile,« pa je opozorila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer in predlagala premislek, ali je trenutek pravi za »grobo politično medsebojno obračunavanje«. Nekdanja premierka Bratuškova je Brgleza pozvala celo, naj na glasovanje o načinu odločanja veže svoj predsedniški mandat. A je Brglez to zavrnil in opozoril, da o postopku tudi odločajo vodje, in ne on.

Dodal je, da bo zanj pomembno, kakšno mnenje o vsebini bodo do prihodnjega tedna, ko bo razpravljal odbor za notranjo politiko, pripravili pravniki državnega zbora.