ZL za spremembo zakona o SDH

Predlog: Število članov nadzornega sveta SDH bi povečali na deset. Uvedli bi tudi institut delavskega direktorja.

Objavljeno
04. februar 2015 16.29
bsa/DZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - ZL bo v DZ v prihodnjih dneh vložila predlog novele zakona o SDH, v skladu s katerim bi moral DZ pred vsako privatizacijo najpomembnejših naložb sprejeti sklep, število članov nadzornega sveta SDH bi s pet povečali na deset ter uvedli institut delavskega direktorja.

»V ZL že dlje časa opozarjamo na škodljivost, nepravičnost in usodnost privatizacijskih procesov, ampak to ne pomeni, da se z obstoječim stanjem strinjamo,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil vodja njihovih poslancev Luka Mesec. V prihodnjih dneh bodo v parlamentarno proceduro zato vložili predlog novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Menijo, da SDH ne bi smel imeti izključnih pooblastil za upravljanje oziroma privatizacijo državnega premoženja, zato predlagajo, da bi moral DZ pred vsako večjo prodajo sprejeti ustrezen sklep. V njem bi bili jasno določeni parametri posamezne prodaje, pri čemer ne bi določali cene. »Podjetij se ne bo več smelo prodajati po spiskih,« je pojasnil Mesec.

Moti jih tudi, da si namerava vladajoča politika pet nadzorniških mest v SDH razdeliti po strankarskem ključu. »Kako se jih bo imenovalo, smo zadnjič izvedeli na novinarski konferenci SMC, kjer so jasno povedali, da bo tri kandidate dala SMC, enega DeSUS in enega SD,« je dejal Mesec.

SDH, ki naj bi pripomogel k ločitvi politike od upravljanja, predstavlja po njegovem mnenju tako samo nadaljevanje trenutnega modela in - če bodo nadzorni svet res imenovali po takšni formuli - navadno institucijo za politično kuhinjo.

Zato bodo predlagali, naj se število nadzornikov poveča na deset, dodatnih pet pa naj jih prihaja iz vrst zaposlenih v družbah v državni lasti. »Samo zaposleni v državnih družbah so tisti, ki jim je zares v interesu dolgoročen razvoj podjetij,« je dejal Mesec. Predlagali bodo tudi, da bi SDH dobil delavskega direktorja.

Si Mesec v DZ obeta podporo tem predlogom? »Vsi, ki so za to, da se upravljanje državnih podjetij uredi na primeren način, bi morali tak predlog podpreti. Te spremembe niso plod naših političnih želja, ampak so nastale na podlagi primerjalne analize s podobnimi sistemi v tujini,« je povedal.