Ali bodo imeli umetniško gimnazijo, izvedo 18. februarja

Na ljutomerski gimnaziji Franca Miklošiča (GFML) so tik pred pridobitvijo umetniškega oddelka smeri gledališče in film − tudi poklon Karolu Grossmannu.

Objavljeno
01. februar 2017 19.26
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Ljutomer − Plakati, ki devetošolce vabijo k vpisu v nov umetniški oddelek gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer − smer gledališče in film, so že natisnjeni in jih bo vodstvo šole še pred informativnimi dnevi srednjih šol razposlalo na sto dvajset osnovnih šol Pomurja in Podravja. Toda vse do 18. februarja je to še račun brez krčmarja, ker bo strokovni svet pri Zavodu za šolstvo šele takrat odločal o potrditvi tega novega učnega programa.

»Res, v čudnem položaju smo. Informativni dnevi so 10. in 11. februarja, mi pa kljub temu, da predhodno soglasje ministrstva za izobraževanje že imamo, do 18. februarja še ne bomo imeli potrditve programa. Toda kaj naj povemo tem mladim, ki jih vpis zanima? Povabili jih bomo in jim program predstavili, za odločitev o vpisu pa je še vedno dovolj časa po tem, ko bo dokončna odločitev znana,« pravi ravnatelj GFML Zvonko Kustec. Ker si za oddelek umetniške gimnazije na GFML prizadevajo že kakšna tri leta, zaradi enega tedna čakanja na odločitev ne bi radi izgubili še enega šolskega leta. 

Za gledališko in filmsko smer umetniške gimnazije se na GFML niso odločili po naključju, ampak je k tej ideji veliko pripomogel Grossmannov festival filma in vina, ki bo letošnje poletje v Ljutomeru že trinajstič in ki v mesto vsakokrat privabi množico ljubiteljev fantastičnega filma in filma nasploh, kot gostje pa so se tu zvrstili že številni veliki režiserji, igralci in producenti svetovnega formata.

Skupina mladih navdušencev je festival začela prirejati v spomin na avtorja prvih filmskih zapisov na slovenskih tleh Karola Grossmanna, ki je leta 1905 posnel odhod od maše v Ljutomeru in ljutomerski sejemski vrvež ter tako to mesto za vedno postavil na zemljevid zgodovine slovenskega filma.

Prav v sklopu Grossmannovega festivala so pred nekaj leti začeli razvijati zamisel o tem, da bi Ljutomer postal filmsko mesto skozi vse leto, da bi v njem bila stalna kulturna ustanova, ki bi se ukvarjala s filmskim izobraževanjem, zgodovino, produkcijo ... Idejne zasnove o Ljutomeru kot sodobnem filmskem in umetniškem središču že obstajajo, oddelek umetniške gimnazije na GFML, če bo v resnici odprt, pa bo pomemben del te zasnove. 

»Novica o gledališko-filmskem oddelku gimnazije je super, pri festivalu nas je navdušila in smo veseli, da smo k temu tudi mi na neki način pripomogli. Z odprtjem oddelka umetniške gimnazije se odpirajo nove možnosti in morda bo to pripomoglo k začetku uresničevanja še ostalih zamisli. Te imamo še vedno v glavi, toda za njihovo uresničitev ni dovolj denarja,« pravi organizacijski direktor Grossmannovega festivala Peter Beznec in dodaja, da bosta GFML in festival vsekakor sodelovala. »Dijaki bodo na festivalu lahko prikazali svoje izdelke, videli bodo lahko veliko odličnih filmov in za rokav pocukali znane igralce ali režiserje. Nekatera velika imena bodo morda v Ljutomeru tudi predavala in prenašala svoje znanje in izkušnje na tukajšnje mlade in to je lahko neprecenljivo,« pravi.

Na sodelovanje z Grossmannovim festivalom računa tudi ravnatelj Kustec, za sam začetek delovanja oddelka pa imajo na šoli zagotovljene tako kadrovske kot prostorske in materialne pogoje. Tudi zanimanje mladih so že preverjali na zadnjih dveh informativnih dnevih, poleg tega pa imajo »poskusni, 'tihi' filmski oddelek« z osemnajstimi dijaki, ki so se vpisali pred dvema letoma in se s filmom in igro ukvarjajo v okviru izbirnih predmetov in obveznih izbirnih vsebin.