Delova novinarka Anuška Delić postala članica ICIJ

Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev se je pridružilo 25 novih članov iz dvajsetih držav.

Objavljeno
28. junij 2017 12.33
Ka. M.
Ka. M.
Novinarka Dela Anuška Delić je ta mesec postala članica Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev ICIJ. Poleg Delićeve je bilo v konzorcij sprejetih še 24 drugih novinarjev iz dvajsetih različnih držav sveta. Prvič je konzorcij v svoje vrste sprejel novinarje iz Alžirije, Hondurasa, Islandije, Litve in Nigra.

Petindvajseterica novinarjev je predhodno že sodelovala z ICIJ, večina tudi pri odmevnem projektu Panamski dokumenti v letih 2015 in 2016. Razkritja v okviru projekta, ki je bil nagrajen tudi s Pulitzerjevo nagrado, so bila med drugim povod za odstop islandskega premiera Gunnlaugssona, pod drobnogledom pa so se znašle tudi oblasti v Argentini, Rusiji in Veliki Britaniji.

Razkriti dokumenti so bili v nekaterih državah povod za uradne preiskave, ponekod pa so se novinarji znašli v vrtincu groženj in nasprotovanj, saj so razkritja dokazovala vpletenost politične elite v sporne off shore finančne tokove.

Sprejetje petindvajsetih novinarjev je eno izmed večjih v zadnjih letih. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev trenutno združuje več kot 200 novinarjev iz nekaj manj kot sedemdesetih držav.