Bo vlada popustila poklicnim gasilcem?

Gasilski sindikat pričakuje rešitev do konca tedna.

Objavljeno
25. oktober 2017 16.00
gasilci
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana − Poklicni gasilci so nameravali včeraj sporočiti, kako bodo zaostrovali sindikalne aktivnosti, a so tik pred zdajci prejeli vabilo na sestanek k predsedniku vlade. »Vtis imamo, da se je vlada naše problematike lotila bolj resno,« so ocenili po pogovoru.

Predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek in sekretar David Švarc sta po sestanku s premierom Mirom Cerarjem, resorno ministrico Andrejo Katič in glavnim vladnim pogajalcem Borisom Koprivnikarjem izrazila pričakovanje, da bodo še ta teden prišli do »poštenega dogovora, ki bo odpravil vse krivice«.

Včeraj se je zgodilo prvič, da jih je sprejel Cerar, odkar so predstavili svoje zahteve glede odprave anomalij. Te ostajajo dvig za dva plačna razreda za vseh 31 delovnih mest v poklicnem gasilstvu in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti (vodjo skupine in vodjo izmene). Poleg tega zahtevajo poplačilo odprave nesorazmerij za kolege do 26. plačnega razreda od 1. julija naprej, kot velja za vse sindikate, ki so podpisali anekse h kolektivni pogodbi, ter vse nad 26. plačnim razredom od 1. oktobra naprej.

»Ne rušimo razmerja s primerljivimi poklici in ne prestopamo dogovorjenih okvirjev,« je pri tem poudaril Švarc in dal tudi vedeti, da niso pripravljeni popuščati ter da se o ponudbah o dodatkih za vodenje, ki jih preostali uniformirani poklici že imajo, ne bodo pogovarjali. »Predsednik vlade je dal vtis, da razume naša stališča,« je povedal Švarc. Razlika med predlogom vlade in njihovimi zahtevami znaša 150.000 evrov.

Če jim do petka ne bo uspelo najti skupnega jezika z vladnimi predstavniki, se bodo kot zadnjo možnost za argumentirano rešitev obrnili na poslanske skupine s pobudo za sklic skupne seje odborov za obrambo, finance in javno upravo. Če pa tudi po tem ne bodo uslišani, bodo napovedali stavko, ki bi jo izvedli proti koncu novembra.

»Tudi z današnjim sestankom pri predsedniku vlade kaže, da se res trudimo najti neko rešitev za gasilce. Dogovorili smo se, da se ponovno glede njihove zahteve usedemo tudi z drugimi sindikati in resorji, ki pokrivajo področje pooblaščenih uradnih oseb,« pa je srečanje komentiral minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

»Nam ni problem zahteva gasilcev, problem pa je posegati v pogajanja, ki so bila že zaključena. Torej bomo iskali soglasje tudi preostalih sindikatov, in če se bodo med seboj dogovorili, da ta sprememba, ki jo pričakujejo gasilci, ne posega v že dosežene dogovore drugih poklicnih skupin, potem je tudi za nas sprejemljiva,« je še dodal in izrazil pričakovanje, da gasilci ne bodo zaostrovali, dokler teče dialog. Zagotovil je, da se na vladni strani trudijo urediti, kar je možno, v okviru predpisov in dogovorov.