Brezplačen vstop v galerijo in muzej

Darilo mesta Slovenj Gradec meščanom in obiskovalcem ob jubileju.

Objavljeno
20. julij 2017 13.51
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Ob 750-letnici prve znane pisne omembe Windisgretza kot mesta podarja Slovenj Gradec meščanom in obiskovalcem mesta brezplačen vstop v kulturne hrame na naslovu Glavni trg 24.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti je na ogled poletna razstava Vena Pilona, enega najpomembnejših mojstrov slovenskega ekspresionističnega slikarstva med obema vojnama. V Slovenj Gradcu so razstavo, ki je na ogled do 1. oktobra, postavili v okviru projekta izmenjav zbirk muzejev in galerij z naslovom Zbirke v gibanju. 

"Razstava je urejena kronološko in po zvrsteh: ustvarjalni začetki na goriški realki, risbe in akvareli, nastali v ruskem ujetništvu, skice z njegovih potovanj in študija v Pragi, Firencah in na Dunaju, grafična dela iz študijskega obdobja, portreti, krajine in tihožitja v olju ter njegov bogat risarski opus, ki ga je ustvaril v času svojega bivanja v Parizu med 1928-1968. Razstavo dopolnjuje izbor iz umetnikovega fotografskega opusa, ki obsega krajine, portrete in tihožitja, nastale v pariškem obdobju v tridesetih letih," so sporočili iz slovenjgraške galerije.

Poleg galerije obiskovalce vabi tudi Koroški pokrajinski muzej. Na ogled je več zbirk: Sokličeva, Tretjakova afriška zbirka, spominska soba pisatelja Franca Ksaverja Meška ... Za najmlajše pa so v celicah pripravili ustvarjalne delavnice z naslovom Pokukate v srednji vek, v katerih si lahko otroci izdelajo krono, mošnjiček in celo družinsko drevo. Delavnice so zastavljene tako, da jih lahko z otroki obiščete samostojno v času, ko je odprt muzej. 

Koroški pokrajinski muzej ob 750-letnici mesta še vedno podarja obiskovalcem in meščanom sprehode ob mestnem obzidju. Novo javno vodstvo po srednjeveškem Slovenj Gradcu bo v soboto, 5. avgusta ob 10.30. Zbor je pred muzejsko in galerijsko stavbo na Glavnem trgu 24.