Brodet s škarpeno: (Totalno) zblojen teden

Ne kadim, ne pijem, ne igram golfa, ne seksam. Sem ter tja streljam. Kozle.

Objavljeno
18. marec 2017 15.25
Valeta zaprta za promet - težave
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ste si predstavljali, da se lahko v enem samem tednu zgodi vse to, kar se je? Ne vem, s čim si sladkajo kavice župani, ministri, sekretarji, direktorji ..., kakšne vitamine jemljejo piarovci, koliko izraelskih strupov jim mešajo v limonade ... Vsi bi v vseh vojnah radi zmage: v Cimosu nou koment, na Škofijah nou begunci, v Avditoriju nou Klapa Solinar ... Res prava slovenska pomlad.

Dve leti so nas prepričevali, da je vse odvisno od zakona o drugem tiru, a njega od nikoder. Potem pa v enem tednu kar dva naenkrat. V Butalah bi v tem primeru zgradili dva: vsak tir z enim zakonom. Alternativci se hvalijo: »Mi smo zakon pripravili v dobrem mesecu, zastonj in za 500 milijončkov cenejši tir.« Prvi slovenski pravnik, ki je v navezi z ustavnim sodiščem ustanovil občino Ankaran, pa se je ob alternativni konkurenci alternativno zakrohotal: »Saj se mu tudi vidi, da je bil narejen v enem mesecu in zastonj! Naš tir je boljši in 500 milijonov dražji.« Zato je tudi zakon dražji. Še zmeraj ni jasno, kaj sili Madžare, da dajo za tir toliko kot Slovenci. Brodetovim vohljunom so natvezili, da bi se morali zahvaliti Hrvatom, ki so Madžare dokončno spodili z Reke. Madžari namreč ne razumejo hrvaškega štosa iz filma o Titu in MOL: »Ne priznajem ovaj sud!«

Skrb za kulturno zabavo je prevzelo ministrstvo za zdravje s svojo protitobačno limonado. Tobačno industrijo bodo sesuli, saj v gledališčih (za začetek) ne smejo izreči niti Ci, kaj šele Gareta. Prihodnje leto bodo na odrih prepovedali pištole, droge, seks ..., na koncu še roknrol. Ostale bodo le predstave s pravljicami o Janku in Metki. Ministrstvo za kulturo bodo priključili Milojki, pod geslom: Če nisi zdrav, ne moreš biti kulturen. Ne kadim, ne pijem, ne igram golfa, ne seksam. Sem ter tja streljam. Kozle.

Kakšna krivica: medtem ko je zaprta obalna cesta na ožarjeno Popovičevo in Kolenčevo bučo prinesla lovorjeve venčke, stiska zaprta cesta na Valeti piranskega Bossmana v brezizhoden položaj. Koprski in državni cestarji so jasni: »Samo portoroški turistični delavci so takšni nergači: nikjer na svetu ne robantijo, če gradbinci za dva meseca zaprejo edino cesto v turistični kraj, ampak v miru, kulturno in strpno počakajo, da opravijo svoje.« Seveda – dlje ko traja, višji je lahko račun. Zdaj je na gradbišču šest delavcev, če bi delal en sam, bi za delo potreboval eno leto. Turistično razgledani gradbinci Portorožanom samozavestno berejo levite, kako je s cestami in gradbišči po svetu. Kot da oni potujejo, turistični delavci pa zapečkarsko še niso videli sveta. Morda pa bi jim turistična agencija Brodet z morsko kumaro* (*kaco marinajo) organizirala kakšno ekskurzijo: ogled 200 Kitajcev, ki v eni sami noči zgradijo novo ulico v Šanghaju.

So pa bili v Piranu zato toliko bolj veseli Junckerjevega vprašanja Mirkotu, če igra golf ali seksa. Vprašanje je brezmadežno spočelo sad: menda so po tem vprašanju le našli način, kako lahko v Sečovljah pridejo do golfa. Tako bo Mirko lahko več golfal in manj onegavil narod.