Celovita paliativna oskrba le na Gorenjskem

Do leta 2020 želijo po slovenskih regijah vzpostaviti še šest paliativnih timov za skrb za neozdravljivo bolne.

Objavljeno
15. september 2016 19.40
Paliativna oskrba
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice - V splošni bolnišnici Jesenice (SBJ) so kot prvi v Sloveniji razvili program celovite paliativne oskrbe (bolnikov z neozdravljivo kronično boleznijo), včeraj pa so za paliativni tim uradno prevzeli še novo vozilo, s katerim bodo na domu obiskovali paciente, odprli so še paliativnim bolnikom prilagojeno sobo.

Področje paliativne oskrbe v Sloveniji je zelo neenakomerno razvito, najbolj pa je razvito na Gorenjskem, je ob tem povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar. Tudi v ostalih regijah so zametki celovite paliativne oskrbe, kjer pa sekretarka pogreša več povezovanje med posameznimi zdravstvenimi ravnmi. Do leta 2020 želijo v vsaj šestih slovenskih regijah vzpostaviti paliativne time, kakršen že deluje na Gorenjskem in ki je nastal pod strokovnim vodstvom mag. Mateje Lopuh, ki v SBJ vodi center za interdisciplinarno zdravljenje bolečin in paliativno oskrbo in je tudi koordinatorica za paliativno oskrbo na nacionalnem nivoju.

Paliativna oskrba deluje na primarni ravni (družinski zdravniki, patronažne sestre, socialna služba,) podporo ji zagotavlja sekundarni nivo - bolnišnice. To praktično pomeni, da bolnikovo stanje, ki ob podpori svojcev biva v domačem okolju, spremlja družinski zdravnik, bolnišnični paliativni tim pa nudi strokovno podporo.

Državni program razvoja paliativne oskrbe je sicer nastal leta 2010, zanj pa ni predvideno financiranje. Tako so tudi v jeseniški bolnišnici ob strokovnem vodenju s pomočjo donacij zbrali okoli 25.000 evrov, kolikor so porabili za nakup osebnega avtomobila in opremo sobe.